Erika Isac are 24 de ani, cântă de la şase ani şi a participat la mai multe concursuri şi show-uri de televiziune cum ar fi X-Factor şi Splash! Vedete la Apă. În urmă cu ceva timp a lansat piesa Macarena, care a atras reacţii pozitive şi negative din partea oamenilor.
Erika Isac Macarena mai mult decât o piesă feministă
Erika Isac Macarena și-a făcut debutul pe buzele multor oameni odată cu lansarea acestei piese dar mai mult decât o piesă, o să vedem care este psihologia acestei piese și cum anume aceasta este un adevăr destul de tulburător spus sub această formă.
Mulți ar considera această piesă una feministă sau că rolul acesteia este de a denigra sexul masculin dar nu este tocmai așa.
Feminismul
Feminismul este o doctrină teoretică și de acțiune care revendică lupta împotriva inegalității de gen, promovând afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale, conform dexului.
Ceea ce poate majoritatea oamenilor înțeleg din asta este că femeia dorește să depășească bărbatul sau să îl subjuge, ceea ce este TOTAL greșit. Această mișcare nu urmărește subjugarea bărbatului ci aducerea femeii la același nivel cu el din punct de vedere social, politic etc.
De-a lungul timpului femeia a fost considerată subalterna bărbatului iar rolul femeii era strict de a avea grijă de casă, de familie și de bărbat din punct de vedere biologic.
Prima structură a acestei mișcări a apărut în anii 1790 în Franța dar nu a luat o formă sau o acțiune.
Prima organizare concretă începe cu adevărat în Statele Unite și Anglia și are ca scop denunțarea formelor de sclavie. Dreptul femeilor de a vota a fost acordat pentru prima dată în lume abia în anul 1893 în Noua Zeelandă și este instituit și în Anglia în 1918 iar în Statele Unite în 1920.
Deci realist vorbind abia acum 106 ani și respectiv 104 ani femeii i s-a acordat dreptul la vot abia în 2 sau 3 state.
5 TIPURI DE ABORDĂRI – Cum să abordezi o fată – Carte Electronică
lei19,995 Types of Approaches a Woman – Electronic Book – English Version
lei9,99Addiction to Unhappiness – Electronic Book – English Version
lei19,90BEST TOPICS TO DISCUSS WITH A WOMAN – Electronic Book – English Version
lei19,99Cele 5 RĂNI EMOȚIONALE (PDF) – Carte Electronică
lei49,00Coaching – Terapie cu Miumin Muammer
lei250,00Cum poți să menții o relație – Carte electronică
lei149,90Cum poți să menții o relație – Carte fizică
lei199,00Cum să abordezi o fată online? – Carte electronică
lei39,90
4 valuri de mișcări feministe
De atunci au existat 4 valuri de acest fel.
Primul a cuprins mișcări pentru dreptul femeilor de a vota. Un eveniment istoric foarte important care a adus în lumină valorile și competențele femeii a fost cel de-al doilea Război Mondial deoarece femeile au fost nevoite să se angajeze pentru a putea întreține familia cât bărbații erau plecați în război. Prin prisma acestui eveniment istoric femeii i s-a recunoscut abilitatea psihologică de a face aceleași lucruri pe care le face un bărbat adică de a munci pentru a câștiga bani.
Cel de-al doilea val a început în anii ’60 pentru a acorda femeilor egalitate juridică și socială. Un al treilea val a fost identificat în jurul anilor ’90 cu mai mult accent pe individualitate și diversitate. Al patrulea val a început în jurul anului 2012 care are ca scop combaterea hărțuirii sexuale, violența domestică și violul.
De atunci până în prezent au mai existat proteste sau mișcări de acest gen cum a fost mișcarea “Me too” și multe altele. Din punctul meu de vedere eu aș include și această piesă în această categorie.
Ce şi-a propus să transmită prin Macarena?
„Ce am vrut să transmit prin Macarena nu a fost nimic mai mult decât ştirile pe care le văd la televizor şi tot ce se întâmplă în jurul nostru de foarte mulţi ani de zile.
Am încercat să expun în versuri realitatea abuzurilor şi realitatea victimelor cu care se confruntă, din păcate, toată lumea. Şi mi-am dorit să se facă auzit un astfel de mesaj, pentru că e foarte importantă siguranţa femeilor.”
Artista a venit în studioul Paginademedia şi a dezvăluit care este povestea din spatele hitului Macarena. Reamintim că această melodie ocupă locul întâi în trending YouTube.
„Eu de când am decis să lansez această piesă mi-am imaginat că vor fi reacţii de toate tipurile şi cu siguranţă m-am aşteptat şi la hate. Nu e prima oară când mă confrunt cu reacţii negative din partea publicului.
M-am confruntat de-a lungul timpului din diverse motive, fie pentru cum arăt, fie după cum îmbrac, fie după cum cânt, fie după de ce cânt, ce cânt. Dar de data asta să ştii că se simte diferit, pentru că reacţiile negative nu m-au atins de nicio culoare.
Pentru că reacţiile pozitive au fost într-un număr atât de mare încât reacţiile negative le-am privit ca pe o frustrare am.”
Detalii, în continuare.
Cum a gândit Erika Isac piesa Macarena?
„Cumva este în mine partea asta activistă. Dau mereu share la diverse lucruri care se întâmplă nu numai în România, peste tot cumva. Şi nu e prima piesă care include cumva un mesaj social, dar în momentul în care am scris piesa asta, e scrisă, cel puţin jumătate din ea, este scrisă încă din vară, din iulie – august.
Eram în studio şi nu aveam foarte multă încredere încă în mine şi în ce scriu la momentul respectiv şi am zis că mie nu-mi place, nu vreau să mai aud de ea niciodată, nerealizând la momentul respectiv ce am scris de fapt.
Câteva luni mai târziu eram cu managerul meu în maşină mergând spre un concert şi dădeam play la piesele pe care le-am mai făcut în ultimul tim, şi am dat de această piesă.
Şi ascultam, şi ne uitam amândoi în gol şi am avut un moment în care ne-am intersectat intersectat privirile şi am realizat ce înseamnă piesa asta şi adevărul este că unul dintre motivele foarte importante pentru care această piesă este astăzi pe YouTube, este managerul meu, pentru că ceva din reacţia lui mi-a dat un impuls foarte mare, pentru că simţeam exact în acelaşi timp şi el a venit fix ca o completare perfectă în momentul respectiv.
Adică am simţit exact ce trebuie în acelaşi timp şi am zis că eu când mă întorc de la Oradea, că mergeam spre concert la Oradea, eu mă întorc în studio şi vreau să fac piesa asta şi vreau să lansez. Pur şi simplu am luat decizia, deci n-am aşteptat să văd cum voi scrie restul piesei.”
Piesa este scrisă 100% de Erika şi este bazată şi pe experienţele ei
„Piesa asta este bazată şi pe experienţele mele în mod evident, pentru că sunt femeie, şi din păcate este bazată pe experienţa tuturor femeilor din jurul meu.
Din fericire am avut norocul de a nu trece prin abuzuri teribil de grave, tip viol şi ce altceva am mai menţionat în piesă, dar sunt alte femei care au trecut şi nu pot să rămân ignorantă la chestia asta, pentru că sunt o fire, deşi mă prezint a fi o femeie destul de puternică pe picioare, cu curaj, cum ar spune unii, pentru că am lansat piesa asta, sunt în acelaşi timp o fire foarte sensibilă.
Şi nu sunt genul de om care poate să treacă vreodată peste necazul altuia. Mereu mă implic cumva şi în probleme prietenilor mei, dar şi în ale străinilor aparent, pentru că sunt femeie (…).
Este un cumul format din foarte multe poveşti, fie trăite personal, fie de oameni apropiaţi, fie de străini pe la televizor sau străini de acum 50-100 de ani.”
„Mie nu mi se pare că femeia trebuie să fie într-un anume fel ca să fie femeie adevărată”
„Piesa asta zice mai mult decâ doar despre abuz, vorbeşte şi despre dublu standard şi despre cum femeile trebuie să fie într-un anumit fel, pentru că dacă nu sunt înseamnă că nu sunt femei adevărate (…).
Eu m-am confruntat de-a lungul timpului cu termenul ăsta de dublu standard, pentru că n-am fost tipul de femeie fragilă, cumva foarte timidă (…).
Eu mereu am o părere, mereu am ceva de spus şi oamenii din jurul meu mă şi descriu ca fiind impulsivă, poate acidă şi cu păreri. Eu mereu deschid gura, mereu am ceva de spus.
Şi am şi scris în piesă despre tipul ăsta de comportament din partea oamenilor din jurul meu, că femeia nu înjură, nu se bate, femeia trebuie să calce şi să spele şi să ajute. Eu nu sunt aşa.
Mie nu mi se pare că femeia trebuie să fie într-un anume fel ca să fie femeie adevărată. Suntem toţi foarte diferiţi şi mi se pare că atâta timp cât nu faci rău altor oameni din jurul tău, eşti exact bărbat adevărat sau femeie adevărată.”
„Înainte s-o lansez am zis că pe mine nu mă interesează ca piesa asta să aibă succes”
„Nu m-a interesat nicio secundă şi cred că asta a generat reacţia total opusă a ceea ce-mi doream eu. Nu mi-am dorit să fie hit, nu mi-am dorit să fie virală, nu mi-am dorit să fie în niciun fel.
Mi se părea că este nevoie de genul ăsta de piesă pe piaţă şi simţeam că eu pot să fac pentru că o simt.”
Sursa: https://www.paginademedia.ro/
Cum s-a concretizat ilustrarea vizuală a clipului Macarena?
„Eu aveam nişte idei pentru clip, dar eu am mai dat ideea clipurilor mele de până acum, aproape de fiecare dată. Cumva ideea principală pleca de la mine sau alte cadre subiectiv.
Doar că acuma am avut nişte idei care nu mi se păreau suficient de bune. Nu mi se părea că ce gândisem eu ar putea să penetreze exact aşa cum trebuie fiecare parte a piesei sau mesajul în sine.
Şi le-am zis mână liberă, doar că vreau să fie scandalos. Şi când zic scandalos, oamenii ar putea să creadă că sunt lucruri, că am făcut asta special ca să se viralizeze. Nu. Voiam ca acest clip să fie la fel de şocant ca şi piesa, pentru că e cumva ceva nou.
Nu se scot piese cu mesaj social neapărat în fiecare zi şi am zis că vreau să fie mare, să fie ceva mare (…) clipul nu este gândit 100% de mine.”
Cu ce scop s-a folosit limbaj licenţios în piesă?
„Eu vorbesc dur în viaţa de zi cu zi. Bineînţeles nu înjur la fiecare pas sau seva de genul. Dar cred că este cazul să acceptăm că toţi avem un limbaj licenţios la ordinea zilei de foarte multe ori şi pur şi simplu am vrut ca piesa să fiu reală aşa cum sunt eu, şi să să evidenţieze cumva furia pe care am avut-oscriind piesa asta şi lansând-o.
De fapt nu sunt decât vocile victimelor de-a lungul anilor. Pur şi simplu. Iar dacă vorbeşti cu o victimă nu va lăsa capul în jos, probabil va fi plină de furie.
Eu asta mi-am dorit, iar limbajul licenţios aici vine iarăşi din dublul standard pe care îl urăsc din tot sufletul meu. Deci oricine care a comentat legat de limbajul meu ar fi bine să nu fi ascultat niciodată Paraziţii, B.UG Mafia, Snoop Dog, etc.”
Erika Isac Macarena analiză asupra versurilor
Dale a tu cuerpo alegría, Macarena
Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema
S-a trezit Mirel din Turnu Măgurele
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”Care-s cu silicoane, sotto sunt prostituate
Alea care n-au, de ce nu? Că sunt prea plate
„Curu’ mare, țâțe mici” cum să cânți așa ceva?
Nu vă place, fă, nimic, dă-vă-n pula mea
„Cum să vorbești urât? Erika, ești domnișoară”
Ia-te-n gură cu mine ca să vezi cât sunt de doamnă
Femeia nu înjură, nu se bate, nu se fute
Femeia tre’ să calce, și să spele și s-ajute
Ai un copil de educat, tre’ să-l înveți să sugă
Când zic „copil”, mă refer la bărbatu’ de lângă
„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?”
„Să ne protejeze de cine?”, exact în pula meaDale a tu cuerpo alegría, Macarena
Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema
S-a trezit Mirel din Turnu Măgurele
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Dale a tu cuerpo alegría, Macarena
Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema
S-a trezit Mirel din Turnu Măgurele
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”Când un bărbat și o femeie ies la primu’ date
Bărbatului i-e frică să nu fie păcălit de glet
Să nu cumva să nu arate fata ca în poze
Femeiei îi e frică să nu-l apuce p-ăsta psihoze
Să nu-l apuce omoru’, să-l apuce violu’
S-apuce să o bată, s-apuce să o-mbete
S-apuce să o fure, s-o răpească, să se certe
„Fată, hai că-ți dau locație live, în caz de-orice”
Nu-i normal, în morții mei, și o știți cu toții
Dați mereu vina pe victime ca idioții
Doresc fete la orice bagabond fără rețineri
Să simți cum e să nu poți proteja de alții ca tineDale a tu cuerpo alegría, Macarena
Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema
S-a trezit Mirel din Turnu Măgurele
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Dale a tu cuerpo alegría, Macarena
Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema
S-a trezit Mirel din Turnu Măgurele
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Erika Isac Macarena
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Aș vrea să luam mai multe versuri din această melodie și să vedem mesajul din spate.
În primele 6 versuri, ea atrage atenția asupra presiunii pe care social media o pune pe femei de a se încadra într-un anumit tipar sau mai bine zis perfecționism, de a arăta din punct de vedere fizic într-un anumit fel. Aici au o contribuție foarte mare și bărbații din cauza neclarității lor asupra valorilor și masculinității lor. Ideea pe care eu personal am perceput-o din aceste versuri ar fi că femeia nu trebuie să fie cum își dorește bărbatul ci că bărbatul ar fi bine să învețe că toate femeile sunt frumoase în felul lor și ai două variante ori o apreciezi și o iubești pentru frumusețea și naturalețea ei ori cauți în altă parte fără să rănești și lași un alt bărbat să aprecieze și să iubească acea femeie.
În următoarele patru versuri ea pune accent pe conduita și valorile care-i sunt impuse unei femei sau cum a presupus societatea de-a lungul timpului că femeia trebuie să se exprime “cum să vorbești urât, Erika ești domnișoară”. De-a lungul timpului nenumărate femei au încercat să își exprime nevoile și dorințele fără ca ele să fie auzite prin urmare acest limbaj poate fi tradus ca unul jignitor dar cred eu că în spate a existat următorul raționament: ca să ne facem auzite este nevoie să recurgem la acest limbaj pentru a “vorbi” pe limba anumitor bărbați poate așa mesajul nostru va fi auzit.
„Femeia nu înjură, nu se bate, nu se fute
Femeia tre’ să calce, și să spele și s-ajute
Ai un copil de educat, tre’ să-l înveți să sugă
Când zic „copil”, mă refer la bărbatu’ de lângă
„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?”
„Să ne protejeze de cine?”, exact în pula mea”
În aceste versuri părerea mea este că se pune accent pe angajamentul pe care o femeie este nevoită să și-l asume atunci când intră într-o relație cu un bărbat. Ea este nevoită să-l îngrijească și să-l susțină în timp ce el nu își mai asumă rolul de bărbat.
La nivel psihologic unii bărbați după ce intră într-o relație sunt liniștiți că acum proiecția mamei lor, adică partenera este acolo să aibă grijă de copilul lor interior, ceea ce dați-mi voie să vă spun, nu este responsabilitatea femeii ci este responsabilitatea noastră ca bărbați să mergem în terapie să rezolvăm.
Din moment ce ei fac această proiecție a “mamei” ei intră la propriu în acea energie de copil și încep să se comporte ca unul. Ei uită că femeia este o ființă emoțională care are nevoie de atenție, ascultare și iubire.
Din acea energie de copil apar de cele mai multe ori și reacțiile impulsive. Un bărbat adult echilibrat nu va abuza femeia nici fizic, nici emoțional, nici psihic, nici verbal deoarece el este conștient de răul pe care el este capabil să îl facă prin urmare își va expune nevoile, dorințele și așteptările printr-o comunicare calmă, sinceră și deschisă.
În ultimele două versuri ea pune în evidență din punctul meu de vedere un tipar comportamental pe care unii bărbați l-au văzut și l-au învățat în familie: agresiunea. Când ne gândim la un bărbat, ne gândim la două cuvinte: Protecție și Siguranță iar dacă bărbatul care trebuie să protejeze este cel care agresează unde este de fapt problema? Cred că aici îți poți răspunde singur.
În ultima strofă ea vorbește despre fricile celor 2 sexe adică frica bărbatului de a nu fi “trădat” în mod inconștient și frica femeii pentru propria viață în urma multor evenimente traumatice asupra femeilor.
Ca ele să se simtă în siguranță s-au unit astfel încât să-și poată oferi protecție reciprocă, după care urmează “Nu-i normal, în morții mei, și o știți cu toții” ceea ce reprezintă din punctul meu de vedere un semnal de alarmă suficient de mare că să luam măsuri în acest sens. Pentru unii, poate limbajul nu este unul prea prietenos, dar revenim la câteva paragrafe mai sus unde spuneam că poate așa se vor lua acțiuni în vederea rezolvării acestor probleme.
Ne amintim cu toții multe cazuri în care victima de cele mai multe ori este acuzată de “instigare la viol” dar vreau să vă transmit dragă domnilor că nu este responsabilitatea femeii să se acopere pentru că tu nu ai învățat să îți stăpânești instinctele primare. Pentru asta strict responsabil și răspunzător ești tu și există foarte multe metode prin care poți să înveți să faci asta. Nu este o rușine să accepți faptul că ai o problemă și să îți asumi să lucrezi la ea, dimpotrivă, este un act de mare curaj să vrei să lucrezi la tine ca bărbat și să îmbunătățești aceste lucruri.
În ultimele două versuri eu cel puțin simt scărba pe care au ajuns să o simtă femeile, nu toate, față de bărbați. Dacă tu ca bărbat ai avea o fiică și aceste lucruri i s-ar întâmpla fiicei tale, eu cred că ai fi foarte furios.
Îndemnul meu este să privim lucrurile acestea în iubire și compasiune.
Dragi bărbați, noi putem învăța să iubim, să exprimăm și să simțim pentru o generație mai bună și da, poate sună clișeic, dar gândește-te că ceea ce semeni astăzi, culegi mâine!
Dacă tu nu te vei îmbunătăți pe tine nu vei putea transmite nimic bun copiilor tăi mai târziu și doar vei prelungi un șir de suferință pe mai multe generații!
Da, poate este dificil și dureros să îți asumi durerea emoțională…
dar îți dorești să mai stai în acea suferință?
Descoperă vindecarea emoțională ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța cum să vindeci traumele și rănile copilăriei.