Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Ce este empatia? De ce este importantă empatia?

CUPRINS

Într-o lume agitată și plină de tensiuni, ne confruntăm adesea cu conflicte și neînțelegeri în relațiile noastre cu cei din jurul nostru. Și deși poate fi dificil să găsim o soluție la aceste probleme, abilitatea de a fi empatic poate fi o unealtă puternică în îmbunătățirea relațiilor și a comunicării noastre. Empatia ne permite să ne punem în pielea celorlalți și să înțelegem mai bine perspectiva lor, ceea ce poate ajuta la crearea unui mediu mai armonios și mai înțelegător în viața noastră de zi cu zi.

Însă ce este de fapt empatia? Cu toții cunoaștem termenul acesta, însă știm prea puține lucruri despre el ca să-i acordăm atenție în viața noastră și să ne dăm seama că poate fi rezolvarea pe care o tot căutăm. Așa că hai să aflăm mai multe și să vedem cum ne putem folosi de ea!

Ce este empatia? Ce inseamna empatia?

Ce este empatia? Ce inseamna empatia?

Empatia este abilitatea de a recunoaște, înțelege și împărtăși gândurile și sentimentele unei alte persoane, ale unui animal sau ale unui personaj fictiv. Dezvoltarea empatiei este crucială pentru a stabili relații și pentru a ne comporta cu compasiune.

Aceasta implică experimentarea punctului de vedere al unei alte persoane, mai degrabă decât doar al propriului punct de vedere, și permite comportamente prosociale sau de ajutor care vin din interior, mai degrabă decât unele forțate.

Atunci când poți înțelege de unde vin ceilalți oameni, devine mai ușor să îi tratezi cu compasiune și bunătate, ceea ce poate duce la relații mai puternice și mai satisfăcătoare, bazate pe înțelegere reciprocă.

Dacă avem puțină empatie, putem ajunge să ne concentrăm doar pe noi înșine și pe fericirea noastră, ceea ce nu tinde să fie bun pentru bunăstare. Dar atunci când lucrezi pentru a îmbunătăți experiențele celorlalți, ai mai multe șanse să experimentezi o senzație mai satisfăcătoare de fericire.

Tipuri de empatie

Empatia cognitivă

Empatia cognitivă înseamnă că cunoști și înțelegi problema altcuiva la un nivel intelectual, fără să-ți însușești propriile emoții. Aceasta îți permite să răspunzi la emoțiile unei alte persoane în termeni de logică mai mult decât de sentimente. Este o formă de inteligență emoțională, pe care o folosim pentru  a identifica și a gestiona propriile emoții, precum și emoțiile celorlalți.  

Inteligența emoțională include trei abilități esențiale:

 • Realizarea conștientizării emoționale sau abilitatea de a identifica și denumi propriile emoții.
 • Exploatarea acestor emoții și aplicarea lor la sarcini precum gândirea și rezolvarea problemelor.
 • Gestionarea emoțiilor, care include atât reglarea propriilor sentimente, cât și ajutarea celorlalți să facă același lucru.

Pentru a exercita acest tip de empatie, o persoană trebuie să fie capabilă să identifice diferitele emoții, să le gestioneze și să aplice abilități de gândire pentru a modula atât propriile sentimente, cât și pe cele ale unei alte persoane.

Empatia cognitivă este o abilitate de inteligență emoțională esențială pentru lideri și pentru succesul profesional. Cu toate acestea, aceleași principii se aplică în toate domeniile vieții, fie la locul de muncă, fie acasă.

O modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți empatia cognitivă este să începi cu un exercițiu de conștientizare. Ia un caiet sau un jurnal și fă următoarele:  

 • Observă-ți gândurile fără să le judeci timp de o săptămână.
 • Înlocuiește gândurile negative sau anxioase cu gânduri încurajatoare.
 • Rezervă-ți zilnic 15-20 de minute pentru a-ți odihni mintea.
 • Mărește volumul intuiției tale și ascultă mai atent.
 • Practică ascultarea reflexivă cu familia și prietenii sau colegii de muncă.

Empatia emoțională

Empatia emoțională este abilitatea de a simți ceea ce simte o altă persoană și de a fi în locul ei la figurat. Unii oameni pot face acest lucru în mod natural și sunt adesea descriși ca fiind empatici sau fiind persoane foarte sensibile.

empatie emotionala

Un empatic este o persoană care trăiește emoțiile celorlalți, uneori la extrem, și care se străduiește să le intelectualizeze sentimentele. În mod similar, o persoană extrem de sensibilă este o persoană care simte prea mult, prea intens. Sistemul lor nervos procesează informații la nesfârșit, ceea ce poate duce la faptul că sunt suprastimulate de mediul înconjurător. Empații și persoanele foarte sensibile pot absorbi, de asemenea, emoțiile persoanelor care nu le exprimă. 

Dacă te lupți să menții relații emoționale apropiate, este posibil să ai nevoie să lucrezi la dezvoltarea empatiei emoționale. Din fericire, nu trebuie să fii empatic pentru a avea empatie emoțională. Aceasta  este o abilitate care poate fi învățată.

Încearcă unele dintre aceste tehnici:

 • Pune-te în locul lor:

 Înainte de a răspunde, întreabă-te: „Ce aș face eu dacă aș fi în situația celeilalte persoane? Cum m-aș simți?”

 • Nu reacționa prin blocarea sentimentelor: 

Blocarea sentimentelor este un răspuns obișnuit la criza emoțională a altcuiva pentru a ajuta cealaltă persoană să se simtă mai bine rapid sau pentru a evita să ne simțim noi înșine inconfortabil. Acestea sunt reacții instinctive, precum ar fi exprimarea milei, venirea în ajutor sau negarea faptului că emoția sau problema celeilalte persoane este legitimă.

 • Construiește un răspuns empatic: 

Data viitoare când un prieten se descarcă la tine despre o problemă, încearcă să:

 • Vezi lumea așa cum o vede el;
 • Să te angajezi să nu judeci;
 • Încearcă să înțelegi sentimentele celeilalte persoane;
 • Comunică că înțelegi aceste sentimente;
 • Fii curios dacă nu înțelegi;

Empatia somatică

Empatia somatică se referă la capacitatea de a simți senzațiile fizice ale altora în propriul corp. Este un tip de empatie care implică sistemele senzoriale și motorii, mai degrabă decât doar sistemele emoționale sau cognitive.

De exemplu, dacă vezi că cineva este rănit, poți tresări sau simți un junghi de durere în partea corespunzătoare a corpului tău. Sau, dacă vezi că cineva primește o îmbrățișare, poți simți un sentiment de căldură sau de confort în propriul corp.

Se crede că empatia somatică se bazează pe neuronii oglindă, care sunt celule cerebrale specializate care se activează atunci când observăm acțiunile sau experiențele unei alte persoane. Acești neuroni ne ajută să înțelegem și să relaționăm cu ceilalți, permițându-ne să simulăm experiențele lor în propriul corp.

În timp ce empatia somatică poate fi un instrument valoros pentru a înțelege și a ne conecta cu ceilalți, ea poate fi, de asemenea, copleșitoare sau stresantă dacă nu suntem capabili să ne reglăm propriile reacții emoționale. Este important să practicăm autoîngrijirea și stabilirea limitelor pentru a preveni epuizarea emoțională atunci când folosim empatia somatică în interacțiunile noastre cu ceilalți.

Caracteristicile persoanelor empatice

Există mai multe semne care indică faptul că o persoană este empatică, iar acestea sunt următoarele:

Sunt pe deplin prezenți alături de ceilalți

Oamenii empatici au un mod de a te face să te simți ca și cum ai fi singurul din cameră. Atunci când interacționează cu cineva, ei oferă acelei persoane darul atenției și respectului lor deplin, ceea ce este rar în lumea hiper distantă de astăzi. 

ce este empatia

Stăpânesc arta ascultării active

Pentru a sprijini cu adevărat pe cineva, trebuie mai întâi să înțelegi acea persoană. Oamenii empatici își fac timp să înțeleagă prioritățile, preferințele și motivațiile omologului lor. Acest lucru presupune să asculți fără să judeci și să îți lași presupunerile la ușă. 

Nu intervin peste persoanele care vorbesc

În efortul de a fi de ajutor, intervenim adesea pentru a termina propozițiile oamenilor, pentru a le oferi sfaturi sau pentru a-i întrerupe. Oamenii empatici știu cât de puternică poate fi tăcerea. Ei nu întrerup și nu vorbesc peste alte persoane. Ei se gândesc înainte de a vorbi. 

Înlocuiesc oferirea de sfaturi cu adresarea de întrebări

În loc să își ofere părerea, oamenii empatici pun întrebări pentru a înțelege mai bine perspectiva altei persoane, precum ar fi:

 • Ce părere ai despre asta?
 • Poți să-mi spui mai multe?
 • Ce vrei să spui?
 • Ce ar fi de ajutor?
 • Ce părere ai despre asta?

Vorbesc în termeni de „noi”, nu de „eu”

Liderii empatici trec la a vorbi despre cum vor aborda provocările ca echipă – vorbind în termeni de „noi” și „noi” – astfel încât ceilalți oameni să se simtă împuterniciți și susținuți.

Își imaginează punctul de vedere al celorlalți

Oamenii empatici practică o abilitate numită „luarea de perspectivă” (perspective taking). Cu alte cuvinte, ei se pun în locul altora pentru a-și imagina cu ce temeri s-ar putea confrunta aceștia. 

Mulți empatici sunt introvertiți

Empații devin copleșiți în mulțimi, ceea ce le poate amplifica empatia. Ei tind să fie introvertiți și preferă contactul individual sau grupurile mici. 

Empații sunt foarte intuitivi

Empații experimentează lumea prin intermediul intuiției lor. Este important pentru ei să își dezvolte intuiția și să își asculte instinctele despre oameni. Acest lucru îi ajută pe empatici să găsească relații pozitive și să evite vampirii energetici.

Cum să dezvolți empatia în relațiile tale

Poate fi dificil să fii empatic cu partenerul tău în orice situație sau de fiecare dată. Dar practicarea empatiei în relație poate fi lipiciul care o ține împreună.

Dacă simți că este loc pentru mai multă empatie în relația ta, aceste sfaturi pentru a deveni mai empatic te pot ajuta:

Încetinește ritmul

Uneori, este posibil să fii „prea ocupat” pentru a observa unele dintre nevoile partenerului tău. Este posibil să nu fii conștient că vă lipsește ceva, iar luarea unei pauze vă poate oferi această șansă.

Un prim pas bun pentru a face asta include:

 • Să lași munca la locul de muncă
 • Păstrarea treburilor pentru momente specifice
 • Efectuarea de task-uri pentru casă împreună
 • Lăsarea deoparte a dispozitivelor atunci când stați împreună în pat

Practică ascultarea activă

Ascultarea activă înseamnă mai mult decât a fi atent la ceea ce spune partenerul tău. Aceasta implică, de asemenea:

 • Procesarea a ceea ce spune
 • Reflectarea răspunsului
 • Găsirea unei punți de validare care să vă facă pe amândoi să vă simțiți conectați și susținuți

Vindecă-te

Practicarea empatiei într-o relație poate necesita ca fiecare persoană să lucreze mai întâi asupra ei înșiși.

Lucrul la tine însuți poate implica:

 • Începerea unei terapii
 • Aderarea la grupuri de sprijin
 • Exersarea tehnicilor de relaxare
 • Procesarea emoțiilor cu ajutorul jurnalului

Focusează-te pe a-ți rezolva problemele, dacă nu vrei să le proiectezi asupra partenerului tău și să distrugi relația.

Pericolele posibile ale empatiei

Iată care pot fi efectele negative ale empatiei:

Simți emoțiile altora

La fel ca majoritatea lucrurilor din viață, există atât aspecte pozitive, cât și negative în ceea ce privește capacitatea de a detecta mai acut și de a experimenta direct sentimentele altora.

pericolele empatiei

Experimentarea directă a emoțiilor celor din jurul tău, însă fără a avea capacitatea de a alege ceea ce simți, este potențial periculoasă și poate fi foarte obositoare, atât din punct de vedere emoțional, cât și psihologic, lăsându-te să te lupți cu durerea și confuzia.

Capacitatea ta de a te lăsa copleșit este mare

Empații tind să fie foarte sensibili în general. Acest lucru înseamnă că nu numai că nu au niciun filtru pentru a respinge sentimentele celorlalți, dar devin mai ușor de copleșit de zgomotele puternice și de mediile sociale aglomerate.

Combinația dintre aceste două lucruri face ca empaticii să fie frecvent susceptibili la atacuri de panică și la sentimente generale de copleșire în medii aglomerate sau zgomotoase.

Din același motiv, vizionarea știrilor poate fi foarte stresantă. Poveștile de tragedie și distrugere sunt resimțite profund și sunt adesea prea mult de suportat.

Cum să temperăm empatia pentru a evita rănirea emoțională

Așadar, cum te poți proteja de suferința emoțională și să te diferențiezi de prietenul sau membrul de familie care suferă în viața ta, fără a deveni indiferent față de acea persoană? Cum poți hrăni preocuparea empatică și să navighezi mai bine prin suferința empatică? Iată câteva strategii:

Identifică sentimentul

Atunci când ești sensibil la energia altor persoane, este dificil să știi dacă ceea ce simți îți aparține ție sau altcuiva. Identificarea sentimentului te poate ajuta în acest sens. Dacă aveai o zi minunată și când cineva ți s-a alăturat a apărut furia, s-ar putea ca acest sentiment să nu-ți aparțină. 

Faptul de a fi capabil să diferențiezi și să denumești sentimentele te poate ajuta să îți dai seama ce sentimente îți aparțin și care ar putea aparține altcuiva. 

Fii conștient de sine

Conștientizarea de sine este importantă atunci când ești sensibil la sentimentele altor persoane. Recunoaște-ți nevoia de timp singur. Petrece timp cu propriile emoții. Permiteți ca sentimentele tale să fie fără judecată. 

De asemenea, devino conștient de ceea ce îți aduce sentimente de bucurie. Atunci când ești mai conștienți de propriile sentimente, stări și declanșatori, este mai ușor să îți dai seama când recepționezi energia altcuiva. O mai bună conștientizare de sine îți va permite să cultivi diferite modalități de a recunoaște emoțiile care nu îți aparțin, fără a le absorbi.

Vizualizează un perete de sticlă

Există o serie de tehnici pe care le poți folosi pentru a ține energia altor persoane separată. Una dintre tehnici include vizualizarea unui perete de sticlă între tine și cealaltă persoană. Peretele de sticlă îți permite să vezi emoțiile celeilalte persoane. Cu toate acestea, emoțiile nu sunt capabile să pătrundă prin perete. Când se lovesc de perete, ele ricoșează înapoi către cealaltă persoană, nu către tine. Poți vedea și recunoaște sentimentele, dar nu le poți absorbi. 

Această tehnică poate funcționa și în mulțimile mari. Îți poți imagina că ești înconjurat de un perete de sticlă în timp ce te deplasezi prin mulțime. 

cum temperam empatia

Fii curios

Atunci când este mai ușor să sesizezi sentimentele altcuiva, s-ar putea să crezi și că înțelegi cum îi afectează acest lucru. Chiar dacă presupunerile tale sunt corecte, uneori oamenii vor doar să fie ascultați. A fi curios în legătură cu cealaltă persoană, cu ceea ce simte și cu modul în care aceasta o afectează te poate ajuta să separi ceea simt ei, de ceea ce simți tu. În loc să îți asumi starea de spirit proastă a altcuiva, îi poți pune întrebări despre ceea ce simte. Dobândirea unei înțelegeri mai profunde despre ceea ce trăiește cealaltă persoană și de ce, îți poate menține propriile sentimente separate, indiferent de cât de empatic ai fi. 

Delimitează limite puternice

Dacă ești empatic, este foarte important să ai limite puternice. Deoarece este firesc pentru tine să înțelegi și să empatizezi cu ceilalți, ai putea deveni cu ușurință o groapă de gunoi pentru emoțiile lor negative.

 Este esențial să te cunoști pe tine însuți și să știi de ce ești și de ce nu ești capabil să gestionezi. S-ar putea să ai nevoie de mai mult timp de singurătate decât alții pentru a te simți plin de energie. Anumite persoane și situații ar putea fi deosebit de extenuante pentru tine și s-ar putea să trebuiască să îți limitezi expunerea la ele. Frontierele eficiente te ajută să stabilești limite bazate pe propriile nevoi, sentimente și niveluri de energie. 

Eliberează emoția

Chiar dacă încorporezi toate cele de mai sus, dacă ești sensibil în mod natural la emoțiile celorlalți, vor exista momente în care le vei absorbi. Când se întâmplă acest lucru, poți folosi o altă tehnică de vizualizare pentru a nu te lăsa copleșit. Pentru a face acest lucru, îți poți imagina frunze plutind pe un pârâu. Imaginează-ți că este trecut pe o frunză sentimentul pe care l-ai absorbit. Pe măsură ce frunza coboară pe pârâu și dispare din vedere, sentimentul se duce cu ea, iar tu rămâi cu calmul apei care curge.

De ce unele persoane nu pot fi empatice?

Empatia există pe un spectru și, în majoritatea cazurilor, nu este complet absentă, este doar diminuată.

În unele cazuri, din cauza unei boli sau a unei traume, unele persoane pot avea o empatie extrem de scăzută și o capacitate diminuată de a o dezvolta. Cu toate acestea, ei încă mai au această capacitate.

Toată lumea poate experimenta empatie scăzută în anumite momente. De exemplu, poate fi firesc să avem dificultăți în a simți și exprima empatie față de cineva care ne-a făcut rău. Însă, o mare parte din factori posibili asociați cu empatia scăzută includ:

 • Tulburări de personalitate și de dezvoltare
 • Tulburarea narcisistă de personalitate 
 • Machiavelism
 • Sociopatia sau tulburarea de personalitate antisocială
 • Tulburarea de personalitate borderline 
 • Alexitimie
 • Autism

Cum ne afectează lipsa de empatie?

Lipsa de empatie ne poate afecta în multe moduri diferite, precum:

 • Relații sociale: lipsa de empatie poate face dificilă crearea și menținerea relațiilor sănătoase cu ceilalți, deoarece nu ne permite să simțim și să înțelegem emoțiile și perspectivele celorlalți.
 • Comunicare: lipsa de empatie poate face dificilă comunicarea eficientă cu ceilalți, deoarece este posibil să nu fim capabili să luăm în considerare perspectiva celorlalți sau să percepem cu precizie cum se simt aceștia.
 • Sănătate mentală: lipsa de empatie ne poate afecta sănătatea mentală, deoarece poate duce la izolare socială, sentimente de singurătate și poate contribui la dezvoltarea problemelor de sănătate mintală, precum ar fi tulburarea de personalitate antisocială.
 • Comportament agresiv: lipsa de empatie poate duce la comportamente agresive și violente, deoarece este posibil să nu fim capabili să înțelegem cum acțiunile noastre îi afectează pe ceilalți și să ne controlăm impulsurile.

Concluzia

Acum ți se pare că este ușor să fii empatic? Ți se pare ușor ca prin legea atracției chiar să atragi ceea ce este în mintea ta, dar să nu îți dai seama dacă îți aparține?

Vrei să înveți cum să eliberezi aceste emoții? Cum să începi să devii un bărbat echilibrat?

Te invit să te alături programului pe care l-am creat THE SUPERIOR ALPHA MAN INNER WORLD

BENEFICII:

– nu te mai atașezi de femei așa de repede

– nu îți mai este frică să spui ceea ce simți și gândești

– nu o să mai suferi la despărțiri sau refuzuri

– nu o să mai fii nervos, frustrat, furios

– nu o să-ți mai fie frică să îți arăți slăbiciunile, să fii vulnerabil

– nu o să mai fii timid și rușinos

Asta în mai puțin de o lună – rapid și simplu

introvertit
Vreau să-mi rezolv FRICILE

Întrebări și răspunsuri frecvente

Q: De ce este importantă empatia?

Empatia este importantă deoarece ne ajută să înțelegem și să ne conectăm mai bine cu ceilalți, să îmbunătățim relațiile interpersonale și comunicarea, și să dezvoltăm compasiune față de oamenii din jurul nostru.

 Q: Care este diferența dintre empatie și compasiune?

Empatia se referă la capacitatea de a înțelege și de a simți ceea ce simte o altă persoană, în timp ce compasiunea se referă la sentimentul de îngrijorare și dorința de a ajuta persoana care suferă. De asemenea, empatia se concentrează pe înțelegerea și împărtășirea sentimentelor, în timp ce compasiunea implică acțiuni care urmăresc să amelioreze suferința celorlalți.

Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *