Vorbim și vorbim despre femei, dar despre masculinitate toxică sau sănătoasă când?
În acest articol vreau să vorbim despre masculinitatea toxică care se propaghează în societate, social media, prieteni etc.
Îți sugerez să lași un feedback după pe instagram despre acest articol: @miuminmuammer
Ce este masculinitatea?
Masculinitatea este o construcție socială și culturală care se referă la trăsăturile, rolurile și comportamentele asociate tradițional bărbaților și masculinului în societate.
Actual în mediul online se vorbește aproape peste tot despre masculinitate, inclusiv până când Andrew Tate să fie reținut de către Poliția Română.
Multă lume spunea că Andrew Tate oferea informații toxice și nu unele reale, productive.
În anumite circumstanțe sunt de acord cu el, iar în altele nu, deoarece din punctul meu de vedere nu exprimă dintr-o perspectivă pozitivă.
După părerea mea masculinitatea reprezintă un bărbat echilibrat, atât din punct de vedere rațional, dar cât și din punct de vedere emoțional.
La ce mă refer? Este rațional pentru a știi să fie protectiv, încrezător și sigur, dar este emoțional pentru a inspira empatie, emoții, iubire, afecțiune etc.
🔊 Descoperă cum poți ajunge la o masculinitate pozitivă cu femeile – mult mai ușor ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța secretele dating-ului cu succes.
Semne de masculinitate toxică
Masculinitatea toxică este un concept care descrie normele, trăsăturile și comportamentele culturale care definesc ceea ce este să fii „un adevărat bărbat” într-un mod care poate avea efecte negative asupra bărbaților și asupra oamenilor.
Acest concept al masculinității poate promova și perpetua comportamente și atitudini dăunătoare, precum:
- Suprimarea emoțiilor: Masculinitatea toxică încurajează bărbații să-și reprime emoțiile și să evite exprimarea lor deschisă. Acest lucru poate duce la dificultăți în comunicarea emoțională și poate contribui la probleme de sănătate mentală.
- Agresiune și violență: Această construcție socială poate promova agresiunea fizică sau verbală ca o modalitate de a-și demonstra masculinitatea sau puterea. Aceasta poate duce la relații abuzive și la comportamente violente.
- Dominanță și control: Masculinitatea toxică poate să promoveze ideea că bărbații ar trebui să fie dominanți în relații și să controleze atât pe parteneri, cât și pe ceilalți. Aceasta poate duce la relații nesănătoase și la discriminare de gen.
- Presiune pentru performanță: Bărbații pot simți o presiune intensă de a se conforma standardelor ridicate de performanță în diverse domenii, inclusiv în carieră, sexualitate și fizic. Această presiune poate genera anxietate și stres.
- Rezistență la ajutor și vulnerabilitate: Masculinitatea toxică poate face ca bărbații să fie reticenți să caute ajutor atunci când au nevoie și să evite să fie vulnerabili sau să arate slăbiciune.
Aspectele anterioare sunt câteva subpuncte din ceea ce arată că are sau ai o masculinitate toxică și nu una productivă.
Oricum bărbații au început să se „trezească” în urma educației pe care o ofer eu sau alți bărbați din aria aceasta.
Semne de masculinitate pozitivă
Mai sus am vorbit despre semnele unei masculinități toxice, dar să nu uităm de cea pozitivă.
Masculinitatea pozitivă se referă la adoptarea și promovarea unor trăsături, atitudini și comportamente sănătoase și constructive asociate cu masculinitatea, care contribuie la bunăstarea individului și a oamenilor.
Uite câteva semne ale unei masculinități pozitive:
- Emoționalitate sănătoasă: Un bărbat care își exprimă deschis emoțiile și este conștient de propriile sentimente arată maturitate emoțională și abilitatea de a comunica în mod eficient cu ceilalți.
- Empatie și respect: O persoană care manifestă empatie și respect față de alții, indiferent de gen, și care tratează toate persoanele cu demnitate, arată un aspect important al masculinității pozitive.
- Flexibilitate și adaptabilitate: Abilitatea de a se adapta la diverse situații și de a renunța la rigiditatea în privința trăsăturilor sau comportamentelor considerate „masculine” poate contribui la dezvoltarea unei masculinități pozitive.
- Implicarea în relații sănătoase: Un bărbat care se implică în relații interpersonale sănătoase, bazate pe comunicare deschisă, respect reciproc și egalitate, arată maturitate emoțională și relații constructive.
- Responsabilitate și conștiință socială: Implicarea în comunitate și luarea responsabilității pentru impactul propriilor acțiuni asupra societății reprezintă aspecte importante ale unei masculinități pozitive.
- Promovarea sănătății și bunăstării: O atenție acordată sănătății fizice și mentale, precum și promovarea unui stil de viață sănătos, poate contribui la dezvoltarea unei masculinități pozitive.
- Sprijin pentru alții: Un bărbat care oferă sprijin, încurajare și ajutor celor din jur, în special prietenilor și familiei, arată generozitate și considerație pentru alții.
🔊 Descoperă cum poți ajunge la o masculinitate pozitivă cu femeile – mult mai ușor ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța secretele dating-ului cu succes.
Acțiuni pentru o masculinitate pozitivă
O să-ți ofer acum în câteva rânduri acțiuni pe care să le faci în direcția de a procura trăsături pozitive în acest sens:
- Cursuri: Ai în vedere să intri în cursuri de dezvoltare personală pentru a învăța despre tiparele bărbaților din copilărie sau din ziua de astăzi.
2. Tabere de Masculinitate: Taberele cu bărbați se vor ajuta să înveți de la un mentor ce înseamnă să fii un bărbat cu o personalitate etică și încrezătoare, ce ai de făcut pentru a schimba trăsăturile tale toxice.
3. Terapie Congnitiv-comportamentală: Te va ajuta să depistezi toate aspectele negative din copilăria ta care îți influențează viața de adult
4. Mentor: Găsește o persoană pe care o consideri un bărbat etic, pozitiv și productiv pentru a lucra cu el. Asta te va ajuta să ai un model masculin pozitiv în viață.
Concluzia
🔊 Descoperă cum poți ajunge la o masculinitate pozitivă cu femeile – mult mai ușor ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța secretele dating-ului cu succes.