Noi oamenii suntem ființe sociale din fire și avem nevoie de un mediu în care să ne putem împărtăși gândurile, ideile și sentimentele, iar din acest motiv, de-a lungul existenței noastre, s-au format mai multe tipuri de comunicare, prin care să ne putem împărtăși bucuria, tristețea, mesajele, ideile ș.a.m.d.
Cele 2 mari categorii ale comunicări sunt reprezentate de cea verbală și nonverbală. La rândul lor, aceste 2 categorii se divid în mai multe subcategorii, printre care se regăsește și comunicarea paraverbală.
Principala diferență dintre comunicarea non-verbală și limbajul paraverbal este legată de faptul că cea non-verbală (limbajul trupului) reprezintă metoda de comunicare în care se face schimb de informație fără a folosi cuvinte, în timp ce pentru comunicarea paraverbală este nevoie de folosirea cuvintelor.
Însă, ce este acest tip de comunicare și de ce este importantă în viața noastră socială? În afara situației în care vrei să te bagi în seamă cu o fată? Hai să vedem!
🔊 Descoperă arta întâlnirilor reușite! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța secretele datingului cu succes.
Ce este comunicarea paraverbală? (Comunicarea Paraverbală definiție)
Comunicarea paraverbală este legată de modul în care spunem lucrurile și nu de ceea ce spunem de fapt. Aceasta este reprezentată de gândurile transmise prin tonul, intonația și ritmul vocii.
Comunicarea paraverbală reprezintă modul conceptual în care se realizeaza vorbirea noastră. Aceasta vizează modul în care spunem lucrurile și nu de ceea ce spunem de fapt. În mesajul verbal există mai mulți stimuli, care transmit anumite reacții emoționale, dincolo de înțelesul propriu-zis al cuvintelor care ne ies pe gură. Practic, în funcție de accentul prezent în cuvinte, în ton, înălțimea și viteza vocii, o propoziție poate avea semnificații complet diferite, chiar dacă cuvintele folosite sunt aceleași.
Spre exemplu, dacă partenerul tău îți spune “nu mă deranjează deloc”, poate fi adevărat sau nu. Însă, prin intermediul modului în care spune această propoziție, tu îți poți da seama ce crede de fapt.
De ce este importantă comunicarea paraverbală?
Abilitățile paraverbale reprezintă un element cheie al comunicării interpersonale deoarece cuvintele singure nu pot comunica întotdeauna mesajul pe care vrei să-l transmiți în mod eficient. O persoană folosește în mod inconștient comunicarea paraverbală pentru a-și completa comunicarea verbală prin accent, rapiditate, ritm și pauze verbale, care contribuie la sublinierea cuvintelor cheie.
Folosirea abilităților paraverbale în timpul unei conversații ajută la generarea de indicii subconștiente, care stimulează înțelegerea și implică mai mult ascultătorul în proces. Acest lucru este crucial în relația socială dintre oamenii, deoarece afectează modul în care ceilalți te pot percepe și în care îți pot contura apoi personalitatea în mintea lor.
3 componenete ale comunicării paraverbale și limbajul paraverbal
Cunoașterea și înțelegerea comunicării paraverbale și a factorilor care o compun este esențială pentru a putea să ne analizăm propriul comportament și a învăța cum să fim mai persuasivi și să obținem ceea ce ne dorim, fără a lăsa loc de interpretare la mijloc.
Iată care sunt cele 3 componenete ale comunicării paraverbale:
- Tonalitatea vocii
Tonul poate fi definit cel mai simplu ca fiind cheia vocii tale. Un ton înalt este adesea interpretat ca anxios sau deranjat. O tonalitate joasă pare în general mai serioasă și mai autoritară. Oamenii ascultă tonul vocii tale și reacționează la el în consecință.
Variația tonalității atunci când vorbești este foarte importantă pentru a păstra atenția interlocutorilor,
Așadar, dacă vorbești în mod natural cu o voce foarte înaltă sau foarte joasă, încearcă să-ți relaxezi gâtul atunci când discuți cu cineva pentru a putea folosi o tonalitate variată.
- Intonația vocii
Intonația vocii se referă la combinația dintre diferite tonuri pe care o folosești pentru a dezvolta și a construi o stare de spirit, precum și la transmiterea în mod semnificativ a mesajelor. Când vorbești este recomandat să folosești mai multe inflexiuni în voce. Dacă nu ajustezi modul în care cuvintele sunt spuse în funcție de mesajul pe care îți dorești să-l transmiți, acesta poate părea plat și monoton.
Iată câteva sfaturi de comunicare pentru a crea un ton pozitiv, dar autoritar în același timp:
- Încearcă să reduci puțin tonul vocii;
- Zâmbește. Acest lucru îți va face vocea să pară mai caldă și mai prietenoasă.
- Monitorizează-ți monologul interior. Gândirea negativă poate infiltra în tonul vocii tale, fără să-ți dai seama.
- Ritmul vocii
Ritmul în care vorbești are, de asemenea, un efect extraordinar asupra capacității tale de comunicare. Dintr-o perspectivă practică, cineva care vorbește rapid este mai greu de înțeles decât cineva care vorbește într-un ritm moderat. În schimb, cineva care vorbește foarte rar probabili va pierde interesul publicului înainte de a termina tot ce are de spus.
Viteza are, de asemenea, un efect asupra tonului și calității emoționale a mesajului tău. Un ritm grăbit îl poate face pe ascultător să se simtă anxios și grăbit. Un ritm lent îl poate face pe ascultător să simtă că mesajul tău nu este important. În schimb, un ritm moderat va părea natural și îl va ajuta pe interlocutor să se concentreze asupra mesajului tău.
O modalitate ușoară de a-ți verifica tonul, intonația și viteza cu care vorbești este să te înregistrezi vorbind. Analizează cum te simți atunci când îți asculți propria voce, iar apoi exersează-ți discursul până reușești să transmiți ceea ce îți dorești.
🔊 Descoperă arta întâlnirilor reușite! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța secretele datingului cu succes.
Iată câteva sfaturi de comunicare, care să te ajute să vorbești cu mai multă încredere și autoritate:
- Redu puțin tonul vocii;
- Păstrează contactul vizual și acordă atenție celorlalți vorbitori;
- Fii cu ochii pe vocea ta interioară;
- Nu planifica doar cuvintele pe care le vei rosti. Gândește în perspectivă;
- Obține cât mai multor informații despre ceea ce vrei să comunici;
- Înțelege punctele de vedere ale altora;
- Ascultă opiniile și feedback-ul altor persoane;
- Observă oamenii evaluându-le îndeaproape postura, acțiunile, activitatea și vorbirea;
- Exersează vorbirea în oglindă.
-
5 TIPURI DE ABORDĂRI – Cum să abordezi o fată – Carte Electronică
lei19,99 -
5 Types of Approaches a Woman – Electronic Book – English Version
lei9,99 -
Addiction to Unhappiness – Electronic Book – English Version
lei19,90 -
BEST TOPICS TO DISCUSS WITH A WOMAN – Electronic Book – English Version
lei19,99 -
Cele 5 RĂNI EMOȚIONALE (PDF) – Carte Electronică
lei49,00 -
Coaching – Terapie cu Miumin Muammer
lei250,00 -
Cum poți să menții o relație – Carte electronică
lei149,90 -
Cum poți să menții o relație – Carte fizică
lei199,00 -
Cum să abordezi o fată online? – Carte electronică
lei39,90
Exemple de comunicare paraverbală
În cercetările efectuate pentru a testa dacă o persoană minte, comunicarea paraverbală servește drept un bun indicator al încercării conștiente de a înșela, prin acordarea atenției asupra inflexiunii, intonației și accentuării cuvintelor pe care cel vizat le folosește. Inflexia, intonația sau accentul greșit ajută la avertizare asupra faptului că cineva nu spune adevărul. De exemplu, atunci când vocea unei persoane tremură și este cu câteva octave mai sus decât de obicei, este foarte evident că persoana respectivă spune minciuni sau încearcă să inventeze o poveste care să sune convingătoare.
Un alt exemplu de evaluare a unui vorbitor printr-o lentilă de comunicare paraverbală este atunci când intonația și tonul vorbitorului se încadrează dintr-o dată în octave mai înalte. Acest lucru poate indica faptul că vorbitorul se simte ofensat și a intrat în defensivă.
Ce este important de punctat din toate acestea este că modul în care o persoană folosește cuvintele (tonul, viteza și înălțimea) joacă un rol crucial în modul în care mesajul este perceput de ascultător. Cu toate acestea, adevărul și sensul real reprezintă ceva cu totul subiectiv și pot fi foarte ușor influențate de perspectivele ascultătorilor.
🔊 Descoperă arta întâlnirilor reușite! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța secretele datingului cu succes.
Întrebări frecvente
Q: Cum pot să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare paraverbală?
Abilitățile de comunicare paraverbală se pot îmbunătății prin cunoașterea și înțelegerea a factorilor care compun și influențează acest tip de comunicare.
Q: Ce este limbajul paraverbal?
Comunicarea paraverbală reprezintă mesajele transmise indirect prin intermediul tonalității, intonației și ritmulului vocii unei persoane.