Despre regresie

Timp estimat de citit: 12 minute

Despre regresie
CUPRINS

Ce înseamnă regresie? Ce este regresia?

Cunoscută și sub numele de “Terapia primei cauze”, aceasta este o tehnică de terapie care implică, metaforic vorbind, o călătorie în trecutul personal cu scopul de a explora și înțelege mai bine cauzele unor blocaje emoționale, tipare comportamentale, răni emoționale sau chiar și a bolilor.

Această călătorie te poate purta în amintirile din copilărie, în momente semnificative pentru tine, în intrauterin sau în viețile tale anterioare.

Conceptul de vieți anterioare datează din antichitate. Egiptenii credeau într-un ciclu de viață, moarte și renaștere. Filozofi precum Pitagora și Platon au elaborat teorii despre reîncarnare și Univers. 

Cine a conturat tehnica regresie?

Cine a conturat tehnica regresie

Cunoscut pentru această tehnică este Brian Weiss un renumit psihiatru American și director al secției de psihiatrie al spitalului din Miami, Florida. El a elaborat lucrări în domeniul Regresiei hipnotice și al reîncarnării. Acesta era medic format în psihiatrie convențională dar totul a luat o întorsătură pozitivă în urma unei experiențe revelatoare cu o pacientă numită Catherine, care joacă rolul central și care a declanșat trecerea de la psihiatria tradițională la explorarea reîncarnării și a regresiei în vieți anterioare, despre care vorbește în una din cărțile sale “Many Lives, Many Masters”.

Catherine era o femeie care a venit la Brian pentru terapie în anii 1980. Ea era technician de laborator în cadrul aceluiași spital ca și Weiss și suferea de o serie de problem psihologice severe, atacuri de panică, anxietate, fobii și coșmaruri recurente.

Pentru acestea Weiss a aplicat metode psihiatrice obișnuite, dar chiar și după un an de tratament acestea nu au îmbunătățit starea pacientei. Brian a decis să încerce hipnoza în speranța că aceasta va dezvălui trauma ascunse din copilărie.

În timpul unei sesiuni de hipnoză, Catherine a început să descrie experiențe din alte epoci istorice și locuri de care nu avea conoștință. Aceste imagini păreau să ofere o explicație pentru unele dintre fobiile și traumele ei din viața actuală.

În una din viețile ei anterioare ea a descries că era o femeie care trăise cu mii de ani în urmă într-o regiune care fusese devastată de inundații care a fost asociată cu frica ei imensăde apă.

În alte sesiuni, ea a descries numeroase alte vieți în care fusese sclavă în Egipt sau în care murise de foame în Evul Mediu. Ceeace este interesant este acuratețea detaliilor specifice despre locurile și perioadele istorice pe care theoretic nu ar fi avut cum să le cunoască.

O altă parte interesantă și consacrantă a experienței lui Catherine a fost o sesiune în care ea a intrat în contact cu “Maeștrii”, ghizi spirituali care i-au transmit informații personale despre viața lui Weiss, inclusive detalii despre fiul său decedat și tatăl său, informații pe care aceasta nu avea de unde să le cunoască.

Prin prisma acestor experiențe cu Catherine, Weiss, un psihiatru format strict în științe medicale fără interes pentru fenomene paranormale sau spiritualitate a început să pună la îndoială credințele și metodele convenționale de tratament. El a început să îmbrățișeze ideea că regresiile în vieți anterioare ar putea avea valoare terapeuticpși că amintirile din viețile trecute pot explica unele trauma emoționale care nu au o explicație în viața actuală.

Catherine s-a vindecat de atacurile de panică și anxietate severă iar viața ei s-a îmbunătățit considerabil.

Deși psihiatria și psihologia convențională consideră că nu există suficiente dovezi științifice care să sprijine ipoteza vieților trecute, mulți pacienți au raportat beneficii semnificative în urma Regresiei.

Cum se aplică tehnica Regresiei?

Cum se aplică tehnica Regresiei

Această tehnică este aplicată sub hipnoză, o stare de conștiință modificată, caracterizată de o starede relaxare profundă și o concentrare intensă.

Primul pas este inducerea hipnotică. Pentru a începe regresia, terapeutul induce o stare de hipnoză care implică ghidarea pacientului către o stare de relaxare profundă. Starea hipnotică este o formă de transă, asemănătoare cu starea de vis sau de meditație profundă, în care mintea conștientă devine mai puțin activă, iar mintea subconștientă este mai deschisă și receptivă.

Pentru acest stadiu pot fi aplicate mai multe metode cum ar fi: prin respirație, prin relaxarea progresivă a fiecarei părți a corpului, prin vizualizarea unui loc frumos care îi aduce liniște cum ar o pădure, o plajă sau o cameră sau prin sugestii verbale liniștitoare.

Odată ce pacientul se află într-o stare de hipnoză profundă, terapeutul începe procesul de regresie. Scopul este de a accesa amintiri care sunt stocate în subconștient și care pot fi legate de traume sau experiențe trecute care influențează viața prezentă. În regresia hipnotică obișnuită, acest lucru poate include amintiri din copilărie, dar în regresia în vieți anterioare, pacientul poate accesa experiențe din alte epoci sau identități.

Terapeutul va pune întrebări pentru a ajuta clientul să “călătorească” precum: „Unde te afli și ce se întâmplă?”, „Descrie ce vezi sau ce simți.”, „Revenim acum la momentul în care a apărut această frică.”.

Aceste întrebări au rolul de a ajuta atât clientul cât și terapeutul să înțeleagă ce anume simte acesta și ce a interpretat.

În unele cazuri, aceste amintiri pot veni de la sine fără a fi nevoie de intervenția terapeutului. Pot fi imagini care par a fi din imaginație, pot fi senzații de deja-vu sau chiar amintiri din copilărie de mult uitate, dar este necesară intervenția terapeutului pentru a le putea vindeca.

Ce se întâmplă dacă terapeutul nu este pregătit pentru regresie?

Formarea pentru această tehnică este una de durată care necesită multe studii. Unii formatori predau această tehnică în 6 luni, alții în 3 ani iar prin asta vă puteți da seama singuri de acuratețea, calitatea și cantitatea informației dar nu doar asta ci și nivelul de practică pe care acest terapeut în devenire l-a parcurs.

Acum ceva timp am făcut câteva sesiuni de terapie cu un prieten care abia ce terminase această formare. La ceva timp am făcut câteva ghidate pe care le-am găsit pe net. Problema, să-i spunem așa, era că tema pe care doream să o vindec prin acele ședințe nu se ameliora.

Când am început terapia cu actualul meu terapeut, cu o formare solidă și 17 ani de experiență în regresie i-am povestit despre ședințele anterioare pe care le făcusem singur sau cu prietenul meu.

Aveam atât de multe teme deschise încât toate își lăsau amprenta în prezentul meu și nu le mai putem duce, emoțiile erau copleșitoare, întâmplările erau neplăcute și provocatoare.

În primele ședințe a fost nevoie să închid și să vindec acele teme pentru a putea trece la următoarele, așa că sfatul meu, din experiența mea, ar fi să nu încercați asta singuri acasă, haha.

Ce trebuie să știi înainte de a face o regresie?

Ce trebuie să știi înainte de a face o regresie

Primul lucru pe care eu îl aplic este să cunosc terapeutul și el pe mine, așadar în prima ședință sau în primele două, trei ședințe construim încredere. Eu îl întreb ce anume doresc să știu, despre formarea lui, despre anii de experiență, sau despre el ca om dacă este în regulă și vice versa.

De ce este asta un pas important? Fie că alegi un terapeut cu care să lucrezi regresii, hipnoză sau orice alt tip de terapie, fără acest pas de a construi încredere nu te vei putea vindeca deoarece nu îți vei putea deschide sufletul în fața lui pentru a spune ce te doare.

Un alt lucru important pentru mine este să rezonez cu terapeutul meu.

Toți ne alegem oamenii pe care să-I lăsăm să intre în viața noastră, psihic, emoțional și chiar și chimic. Toți avem o chimie cu oamenii de lângă noi, altfel nu armai fi pe aproape. Nu ne referim la chimie romantică, ci la o chimie pltonică. Prin urmare, dacă nu simt să mă duc spre terapeutul  respective sau nu îmi prezintă încredere, indiferent cât success are, nu mă voi duce, deoarece instinctual meu știe mai bine.

 

Îmi aleg singur intervalul de timp în care mă simt pregătit să lucrez. Nu las terapeutul să-mi aleagă ședințele. Spre exemplu, “ne întâlnim o dată pe săptămână”, nu, voi solicita o ședintă când simt că am nevoie de ea.

În timpul regresiei, nu pierzi controlul. Poate că majoritatea când aud de hipnoză sau regresie se gândesc că te așezi acolo, terapeutul te face o păpușică și nu mai știi nimic din ce s-a întâmplat. Complet fals!

Ești complet prezent în mintea ta și în corpul tău, auzi ce se întâmplă în jurul tău, simți senzații în corp, dar focusul foarte mare este pe cee ace îți arată mintea și sufletul tău. Ca să descriu puțin experiența este ca și cum te-ai uita la un film, sau mai bine zis la filmul unei amintiri din trecut. 

Este o experiență care te absoarbe dar în care reține, nu pierzi controlul. Pentru cei ce au această nevoie la cote ridicate.

După ședință nu răscoli și nu încerca să despici firul în șaișpe cu ceea ce s-a întâmplat acolo. Câteva zile fă lucrurile care îți plac și lasă cee ace ai lucrat să se integreze în interiorul tău. Nu te apuca să vorbești cu prieteni sau rude despre cee ace ai văzut sau ai simțit, de ce? Vorbind despre experiență este ca și cum ai retrăi-o, cee ace înseamnă că redeschizi tema și va fi ca și cum nu ai lucrat-o, deci eu te sfatuiesc ca data viitoare să nu irosești o ședință degeaba.

Cea mai recentă experiență a mea din regresie în vieți anterioare

Acum o lună am făcut și eu o regresie pe o temă care îmi dădea ceva bătăi de cap. Am încercatdiferite metode să o vindec dar nimic nu mă ajuta. Aveam o problemă cu modul în care îmi manifestam furia. Nu furia era o problemă, e un sentiment ca toate celelalte, ci faptul că mă acapara și izbucneam.

Am început ședință și pe scurt, am invitat-o la o masă, am așteptat-o cu ceai, biscuiți, dulciuri într-un ambient frumos și liniștit, în camera minții mele. Am întrebat-o ce dorește sau ce are nevoie, dar nu părea prea dornică să vorbească, dar, era dornică să-mi arate, și am lăsat-o.

M-a dus pe o câmpie și am văzut o femeie frumoasă, roșcată, cu părul lung și creț, dar ceva nu era în regulă cu ea, iar acea “ea” eram defapt, eu, într-un trecut destul de îndepărtat.

M-am întors cu câteva momente înainte, cu ajutorul terapeutului, și acea femeie, era într-o cabană din lemn, unde ardea focul și ținea un copil în brațe, alături de care era soțul ei la acea vreme. Totul părea frumos și părea a fi fericire, până când nu a mai fost așa.

Ceva de atunci nu i-a plăcut soțului meu la vremea aia, așa că mi-a luat copilul, m-a înjunghiat și m-a dus pe acel câmp unde mă vizualizasem prima dată.

Precizez că nu am simțit niciun fel de durere fizică, pentru că eram observator, eram martoră la tristețea mea de atunci. Nu mă intrista propriul sentiment, mă intrista ceea ce vedeam.

Lăsată acolo pe câmp, pe femeia aia a cuprins-o furia, și doar furia ci și flăcările. Probabil așa am vizualizat eu la acel moment ca să pot înțelege cât de mare era furia, nu prea contează, am lăsat-o să se manifeste și sa-mi arate în continuare.

Am urmărit-o pe acea femeie până când a ajuns în sat furioasă, înflăcărată și disperată în a-și găsi copilul, dar fără succes, așa că în urma ei a dat foc întregului sat. Știu, nu tocmai o imagine plăcută dar asta incerca mintea mea să vizualizeze și am avut încredere în ea.

După ani întregi de căutări, focul s-a stins, și odată cu acesta și ultima bătaie de inimă a femeii.

Asta a fost regresia, după care a urmat procesul de vindecare, pe care fiecare terapeut îl face în propriul fel, dar este important să treceți prin el.

După regresia respectivă și până acum inclusiv, am simțit, am trăit furie iar lucrurile care înainte mă făceau să “iau foc”, acum e doar un sentiment pe care îl gestionez și care trece la fel ca valul care se sparge la tărm.

Am fost uimit să văd că după doi ani cu toate tipurile de terapii nu a funcționat și nici nu s-a ameliorat, iar după o regresie s-a vindecat!  

Și chiar dacă și mie mi-a fost frică să încerc ceva nou, mă bucur nespus că am făcut-o!

Mă bucur nespus că am avut încredere, în proces, în mine, în mintea mea și în sufletul meu! El întotdeauna știe, chiar dacă mintea noastră poate nu, încă!

Concluzia

Experiența mea a fost una transformatoare și vindecătoare, și dacă cineva vreodată m-ar intreba dacă merită acest tip de terapie voi spune cu toată inima, da!

Aceasta, la fel ca celelalte are magia ei, las-o să te înconjoare și să te ghideze și te vei simți fantastic.

Cel puțin la mine așa a fost.

La tine cum va fi?

Cu drag,

Muammer!

Distribuie postarea:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări sugerate

Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele
Scroll to Top