piramida lui Maslow
piramida lui Maslow
Miumin Muammer

Miumin Muammer

Un impătimitor al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat. Iubesc animalele, plantele și priveliștile.

Toate Articolele

Piramida lui Maslow

A Theory of Human Motivation – cartea care a lansat teoria lui Maslow

Această carte a devenit o lucrare de referință pentru orice om preocupat de teoriile lui Abraham H. Maslow, fapt dovedit de interesul crescând manifestat de autori care semnează în cele mai importante reviste de psihologie, educație, afaceri, studii sociale și din alte domenii.

Deși prima ediție a acestei carți a fost publicată în 1954, iar a doua in 1970, influența sa a continuat să crească o dată cu trecerea timpului.

Maslow susține că toate trebuințele umane pot fi organizate într-o ierarhie, începând cu trebuințele fizice – de aer, hrană și apă. Apoi urmează alte patru niveluri, ale trebuințelor psihice – de securitate, dragoste, respect și actualizare a sinelui.

În viziunea sa, trebuințele superioare sunt reale și fac parte integrantă din natura noastră umană în aceeași măsură cu nevoia de hrană.

Maslow evită simplificarile excesive ale poziției comportamentale și ale celei freudiene.

De ce a făcut asta?

Maslow s-a întrebat ce îi motivează pe oameni în ziua de astăzi. Mai exact, a vrut să vadă de ce oamenii sănătoși care nu au vreo suferință, se ridică din pat cu o motivație destul de mare pentru a face toate planurile din ziua respectivă.

El a încercat să indentifice nevoile majore ale omului și să le clasifice. Hai să îți arăt clasificarea lor.

piramida lui maslow
Piramida lui Maslow

Clasificarea nevoilor, conform Piramidei

Nevoi fiziologice

 • Nevoia de hrană – mâncare și băutură
 • Nevoia de adăpost – un loc de dormit
 • Nevoia unui mediu confortabil – răcoros / călduros
 • Nevoia de sănătate
 • Nevoia de sex

Nevoi de securitate

 • Nevoia de ordine
 • Nevoia de justiție
 • Nevoia de stabilitate
 • Nevoia de siguranță a job-ului / siguranță financiară
 • Nevoia de a sta departe de pericole

Nevoia de apartenență

 • Nevoia de a avea o familie
 • Nevoia de a avea prieteni
 • Nevoia de a adera la grupuri, la idei
 • Nevoia de a fi acceptat
 • Nevoia de afecțiune
 • Nevoia de a iubi și a fi iubit

Nevoia de stimă

 • Nevoia de auto-respect
 • Nevoia de a obține ceva / de a atinge anumite țeluri
 • Nevoia de atenție
 • Nevoia de recunoaștere, prestigiu
 • Nevoia de a construi o reputație
 • Nevoia de a atinge un status social cât mai înalt, de a obține o poziție dominantă

Nevoia de auto-actualizare

 • Nevoia de cunoaștere și înțelepciune
 • Nevoia de estetică și frumos
 • Nevoia de adevăr și dreptate
 • Nevoia de autodezvoltare
 • Nevoia de a atinge / depăși potențialul personal
 • Nevoia de împlinire

Nevoi fiziologice primare

În prima parte a piramidei sunt încadrate nevoile primare, de bază ale omului. Adică acele lucruri primare, animalice căruia îi oferă omului un confort, o siguranță cu faptul că poate trăi.

Acele lucruri cu care tu nu poți să-ți continui existența pe acest pământ.

Nevoi de siguranță și securitate personală

Aici se încadrează acea siguranță financiară. Să ai un loc sigur de muncă din care să ai un venit decent pentru ați asigura nevoile fiziologice.

Să poți să trăiești zi de zi decent pentru ați asigura un bun confort.

Nevoi sociale și de apartenență

Aici se încadrează nevoia de a face parte din societate, dintr-un grup de prieteni, din familie. Nevoia aceea de a socializa și de a ști că ai alături de tine oameni de încredere.

Fiindcă ca om, noi nu suntem „lupi singuratici”. Nu trăim singuri. Simțim nevoie de socializare, de a face parte dintr-un grup în care să ne împlicăm și să ne oferim părerea.

Nevoia de recunoaștere socială

În această categorie se încadrează nevoia omului de a fi recunoscut pe plan social. Dorința aceea acerbă de a ajunge la un rang cât mai înalt de recunoaștere socială. Nevoie de a fi recunoscut de către semenii lui.

Autorealizarea, dezvoltarea personală

Ultimul nivel și cel mai greu de atins din punctul de vedere a multor oameni, este nevoia de autorealizare, de a te dezvolta pe plan personal.

Mai exact, nevoia aceea de a fructifica un hobby pe care îl iubești. Poate îți place să cânți, să citești, să înveți o limbă nouă și pe viitor să duci acest lucru mult mai sus.

Aici mi se pare cel mai fenomenal nivel, deoarece este momentul când te dezvolți pe tine și fericirea ta.

Ce parere au avut specialistii despre teoria lui Maslow?

Specialiştii în dezvoltare personală spun că piramida nevoilor sau piramida lui Maslow este în continuare extrem de valabilă, un punct de reper şi de inspiraţie, un mod de a conştientiza nivelul la care ne aflăm într-un anumit moment al vieţii.

Se pare că mulţi oameni rămân blocaţi într-un fel de du-te-vino continuu între nevoile din partea de jos a piramidei, nemaiavând timp pentru nevoile mai înalte. Până la urmă, piramida nevoilor sau piramida lui Maslow este o invitaţie la o călătorie de autocunoaştere, spre noi înşine, spre găsirea echilibrului interior, garanţie pentru ca viaţa noastră să devină mai bună şi aspiraţiile mai îndrăzneţe. Iată care sunt cele şapte caracteristici ale persoanelor implinite, în opinia lui Maslow:

Persoanele împlinite sunt atrase de necunoscut

Sunt cele care pot identifica oportunităţi în “ceaţa” necunoscutului, au mintea deschisă, creativă şi flexibilă, capabilă să se adapteze la cele mai complexe situaţii. Cea mai eficace manieră de a învesti în potenţialul nostru este să fim sensibili la inovaţii şi la orice fel de stimuli din zona cu care nu suntem familiarizaţi. Trebuie să fim deschişi la provocările lumii exterioare.

Capacitatea de a interpreta obiectiv realitatea.

Probabil că mulţi dintre noi putem să avem o percepţie obiectivă a realităţii, dar aceasta este frecvent “bruiată” de tot felul de prejudecăţi, reacţii stereotipe, care ne alterează capacitatea de acţiune. Lăsând deoparte aceste obiceiuri, este foarte posibil ca relatia cu realitatea să stea sub un semn mult mai favorabil.

Persoanele împlinite, preocupate de nivelul valorizării de sine

Cel mai înalt al piramidei nevoilor sau piramida lui Maslow, au o individualitate bine definită, au carismă şi îi inspira pe cei din jurul lor, pentru ei înşişi au învăţat să se accepte, cu defectele şi calităţile lor, ei ştiu să-şi fixeze priorităţile şi să aleagă mijloacele pentru a-şi îndeplini obiectivele. Nu le este teamă să se arate lumii aşa cum sunt, cu toată autenticitatea fiinţei lor. “Nu putem alege înţelept, în viaţă, dacă nu ştim să ne ascultăm vocea interioară, în fiecare moment”, spune Maslow.

Principala motivaţie a persoanelor împlinite este dezvoltarea lor

Nu doar satisfacerea nevoilor vitale, din partea inferioară a piramidei lui Maslow. Toţi ne dorim să avem un serviciu stabil şi mulţumitor, o casă, un partener de viaţă iubitor, prietenii adevărate, dar trebuie să medităm mai mult la faptul că lumea, viaţa fiecăruia sunt dinamice, multe se pot schimba de-a lungul timpului, nu întotdeauna în bine. În aceste condiţii, diferenţa între modul în care evoluează o persoană sau alta este dată de modul în care poate anticipa diverse situaţii, schimbând strategiile în mod adecvat şi proiectându-şi aspiraţiile în funcţie de esenţa fiinţei sale.

Capacitatea de a elimina percepţia vieţii sub semnul negativismului şi al scepticismului

Ca şi cum tot ceea ce se vede la orizont ar fi o succesiune de obstacole şi eşecuri. Dacă învestim motivaţie autentică şi energie pentru a ne îndeplini aspiraţiile, multe lucruri se vor schimba în bine. Să nu adormim fără un vis şi să nu ne culcăm fără a ne proiecta un scop.

Persoanele împlinite sunt recunoscătoare pentru ceea ce sunt

Ajungând la acel echilibru care le dă puterea de a vedea şi a aprecia viaţa, uneori cu inocenţa autentică a unui copil. Au învăţat, prin propria experienţă, să aprecieze persoanele pe care le întâlnesc, evenimentele prin care trec, pentru că fiecare aspect de felul acesta reprezintă şi o treaptă a devenirii lor.

Persoanele care au înţeles şi au ajuns la treapta valorizării sinelui

Cea mai înaltă din piramida nevoilor sau piramida lui Maslow, construiesc relaţii puţine, dar profunde şi puternice, sunt interesate de calitatea şi nu de cantitatea legăturilor cu cei din jur. Se pot recunoaşte usor astfel de oameni după atenţia, tandreţea, creativitatea pe care le învestesc în relaţiile de iubire sau de prietenie. Chiar dacă legăturile lor cu oamenii din jur sunt foarte selective, aceasta nu înseamnă că nu sunt generoşi, altruişti.

Cum ma ajuta pe mine piramida lui Maslow să mă dezvolt?

Până la urmă, ceea ce ne transmite piramida nevoilor sau piramida lui Maslow este că ceea ce contează cu adevărat pentru un om este să fie fericit, să facă acele lucruri care converg spre starea lui de bine, să înveţe să-şi asculte vocea interioară, eliminând “zgomotul” din exterior, să trăiască pentru scopurile pe care singur şi le fixează şi nu pentru cele care i-ar putea fi impuse de alţii, să iasă din inerţie, să fie liber.

Libertatea şi profunzimea gândirii aduc libertatea şi profunzimea destinului nostru. Dacă singurul obiect pe care l-am avea ar fi un ciocan, spune Maslow, probabil că am vedea orice problemă ca pe un cui. Noi avem în interioritatea noastră toate latentele. Important este să le descoperim pe cele care dau sens vieţii şi ne fac fericiţi.

Așadar, hai să intrăm în interiorul tău (nu te gândii la prostii) și să descoperim ceea ce te face fericit și ce blocaje emoționale ai. Fiindcă aceste lucruri te opresc din a evolua, ajunge acolo unde îți dorești tu.

Cu acest lucru am creat programul THE SUPERIOR ALPHA MAN INNER WORLD prin care te ajut să dai toate acele frici, temeri la o parte și să acționezi așa cum îți dorești tu.

Hai să acționezi și să faci schimbări masive în viața ta. Îți garantez rezultatele dorite.

DISTRIBUIE
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram
Share on email
Share on reddit

Lasă un comentariu..

Nu rata aceste sfaturi !
E-Book: „CUM SĂ ÎNCEPI O CONVERSAȚIE?” - FREE
Abonează-te să primești E-BOOK-ul pe e-mail.