fbpx
Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Învață bazele seducției

Descoperă cum să cu cucerești o femeie accesând cursul video de mai jos:

Narcisismul: Masca Fragilității

CUPRINS

Narcisismul este adesea privit ca o trăsătură de încredere în sine și de putere personală. Cu toate acestea, sub această mască de siguranță și superioritate se ascunde adesea o fragilitate profundă. Narcisismul este mult mai mult decât o simplă manifestare a încrederii excesive în sine. Acesta este o tulburare complexă a personalității care poate avea consecințe serioase în viața ta și în relațiile tale interpersonale. 

În acest articol, vom explora natura narcisismului, trăsăturile sale distinctive și modul în care afectează relațiile de cuplu, oferind o perspectivă asupra modului de gestionare a acestor situații dificile.

Ce este narcisismul?

Narcisismul este un concept psihologic complex care implică o preocupare excesivă și egocentrică față de propria persoană. Termenul își are originile în mitologia greacă, în povestea lui Narcis, un tânăr frumos și vanitos care a murit din cauza dragostei sale pentru propria imagine reflectată în apă. Astăzi, narcisismul este înțeles ca o trăsătură de personalitate care poate varia în intensitate, de la trăsături ușoare până la o tulburare de personalitate.

Persoanele narcisiste sunt adesea preocupate de propria lor imagine și succes, deseori prezentând o încredere exagerată în propriile abilități și realizări. Aceste trăsături pot fi însoțite de un dispreț sau o lipsă de empatie față de ceilalți, precum și de o atitudine manipulatoare în relațiile interpersonale. În același timp, acești indivizi pot fi extrem de sensibili la critică și pot reacționa agresiv sau defensiv la orice amenințare percepută la adresa ego-ului lor fragil.

Aceasta trăsătura poate fi clasificat în două forme principale: narcisismul grandios și cel vulnerabil. Narcisismul grandios se caracterizează prin un sentiment exagerat de importanță personală, dorință de putere și control și tendința de a subestima sau ignora nevoile și sentimentele altora. În contrast, cel de tip vulnerabil este asociat cu o încredere fragilă în sine, anxietate socială și nevoia excesivă de a fi validat și admis de ceilalți.

Chiar dacă unele trăsături narcisiste pot fi considerate normale în anumite măsuri, atunci când acestea interferă semnificativ cu funcționarea și relațiile individului, pot indica o tulburare de personalitate narcisistă. Tratamentul pentru această tulburare poate implica terapie individuală sau de grup pentru a ajuta individul să dezvolte o viziune mai echilibrată asupra sinelui și a relațiilor sale interpersonale.

Ce este tulburarea narcisistă de personalitate?

Cum se manifestă tulburarea narcisistă de personalitate - narcisismul

Tulburarea de personalitate narcisistă (NPD) este o afecțiune mintală în care individul manifestă trăsături narcisiste pronunțate care afectează în mod semnificativ funcționarea sa socială, profesională și personală. Această tulburare se caracterizează printr-un model general de grandiozitate, nevoie exagerată de admirație și lipsă de empatie.

Persoanele cu NPD au o imagine exagerată despre sine, considerându-se superioare față de ceilalți și adesea exagerându-și realizările și abilitățile lor. Ele pot fi preocupate excesiv de succes, putere, frumusețe sau alte aspecte externe de validare a propriului lor ego. De asemenea, pot avea dificultăți în a recunoaște sau a accepta criticile sau eșecurile, iar reacțiile lor pot fi adesea defensive sau agresive în fața acestor situații.

Lipsa de empatie este, de asemenea, o trăsătură distinctivă a NPD-ului. Persoanele cu această tulburare pot avea dificultăți în a înțelege sau a simți emoțiile altora și pot avea tendința de a-i trata pe ceilalți ca simple instrumente pentru a-și satisface propriile nevoi sau pentru a-și întări propria imagine.

Diagnosticul de tulburare narcisistă de personalitate este stabilit de către profesioniștii în domeniul sănătății mintale, pe baza unui set de criterii din Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale (DSM). Tratamentul pentru NPD poate implica terapie psihologică, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia psihodinamică, care ajută individul să exploreze și să înțeleagă motivele și modelele de gândire și comportament care stau la baza trăsăturilor narcisiste. Terapia poate, de asemenea, să abordeze problemele legate de relații și comunicare, în vederea îmbunătățirii funcționării globale a individului în viața sa personală și profesională.

Din ce cauze apare comportamentul narcisist?

Comportamentul narcisist poate avea multiple cauze, iar acestea pot fi interconectate și complexe. Iată câțiva factori care pot contribui la dezvoltarea acestui comportament:

 • Factori genetici și biologici: Predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea tulburărilor de personalitate, inclusiv a tulburării narcisiste de personalitate. Anumite trăsături de personalitate, cum ar fi nivelurile ridicate de extrovertire sau nevoia excesivă de validare, pot avea o componentă genetică;
 • Factori de mediu și experiențe timpurii: Experiențele de viață timpurii, cum ar fi traumele din copilărie, neglijarea emoțională sau abuzul, pot contribui la dezvoltarea unui comportament narcisist. De exemplu, un copil care a fost constant lăudat și răsfățat sau, dimpotrivă, a fost expus la un mediu în care nu a primit suficientă validare emoțională, ar putea dezvolta trăsături narcisiste ca mecanism de apărare sau compensare;
 • Educația și modelele de rol: Modelul parental și educația joacă un rol important în dezvoltarea personalității. Părinții care încurajează excesiv competiția sau pun un accent deosebit pe succesul exterior, fără a promova în mod corespunzător dezvoltarea empatiei și a relațiilor sănătoase, pot contribui la formarea unui comportament de acest fel;
 • Recompensele sociale și culturale: În unele culturi sau medii sociale, comportamentele narcisiste pot fi încurajate sau chiar răsplătite. De exemplu, în societățile care valorizează excesiv individualismul, succesul material sau imaginea de sine, indivizii pot fi mai predispuși să adopte trăsături de acest fel pentru a se adapta și a obține validare și recunoaștere socială;
 • Vulnerabilități emoționale: Anumite vulnerabilități emoționale, cum ar fi anxietatea sau stima de sine scăzută, pot juca un rol în dezvoltarea comportamentului narcisist. Adoptarea unei atitudini grandioase sau dominante poate fi văzută ca o modalitate de a compensa aceste vulnerabilități sau de a face față sentimentelor de inferioritate.

Este important să subliniem că nu există o singură cauză pentru comportamentul narcisist și că acesta poate fi rezultatul unei combinații complexe de factori genetici, biologici, psihologici, sociali și culturali. Tratamentul și intervenția pot implica o abordare multidisciplinară care să abordeze aceste diferite aspecte.

Care sunt trăsăturile unei persoane narcisiste?

Care sunt trăsăturile unei persoane narcisiste

Persoanele narcisiste pot manifesta o serie de trăsături distinctive, care pot varia în intensitate și manifestare în funcție de individ. Iată câteva dintre cele mai comune trăsături ale unei persoane de acest fel:

 • Grandiozitate și sentiment exagerat de importanță: Persoanele narcisiste tind să se considere pe sine ca fiind deosebit de importante și unice. Acestea pot avea o percepție exagerată a propriilor lor abilități, realizări și valoare și pot căuta constant validare și admirație din partea celor din jur;
 • Nevoie exagerată de admirație: Această trăsătură implică o sete constantă de apreciere și admirație din partea altora. Persoanele narcisiste pot căuta în mod activ recunoașterea și lauda pentru realizările lor și pot deveni frustrate sau iritate când nu primesc atenția sau admirația dorită;
 • Lipsa de empatie: Un alt aspect este dificultatea în a empatiza cu sentimentele și nevoile altora. Persoanele cu această trăsătură pot manifesta o lipsă de interes sau preocupare pentru perspectivele și trăirile altora și pot fi insensibile la suferința sau nevoile celor din jur;
 • Exploatarea interpersonală: Persoanele narcisiste pot fi preocupate în principal de satisfacerea propriilor lor nevoi și dorințe și îi pot exploata sau manipula pe alții pentru a-și atinge obiectivele personale. Ele pot avea dificultăți în dezvoltarea relațiilor sănătoase și reciproce, percepându-i deseori pe ceilalți ca mijloace de a-și satisface propriile interese;
 • Reacție defensivă la critică: Critica sau feedback-ul negativ pot fi greu de acceptat pentru persoanele narcisiste, care pot reacționa defensiv sau agresiv în fața oricărei amenințări la adresa imaginii lor de sine sau a încrederii lor în sine.

Aceste trăsături pot varia în intensitate și se pot manifesta diferit la fiecare persoană. Este important să reținem că nu toate trăsăturile narcisiste indică neapărat o tulburare narcisistă de personalitate și că este necesară o evaluare profesională pentru a face un diagnostic precis.

Narcisistul în relația de cuplu

Când vorbim despre un narcisist într-o relație de cuplu, este important să înțelegem modul în care trăsăturile sale pot afecta dinamica și sănătatea relației. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

 • Nevoia exagerată de admirație: Narcisistul va căuta în mod constant validare și admirație din partea partenerului său. Această nevoie constantă de atenție și laudă poate pune presiune asupra partenerului și poate afecta echilibrul relației;
 • Lipsa de empatie: Persoanele cu această trăsătură pot avea dificultăți în a înțelege și a răspunde la nevoile și sentimentele partenerului lor. Lipsa de empatie poate duce la un mediu relațional în care partenerul se simte neglijat sau nerecunoscut;
 • Manipularea și exploatarea: Narcisistul poate fi înclinat să manipuleze sau să exploateze partenerul în beneficiul său. Acest lucru poate include utilizarea emoțiilor sau a nevoilor acestuia pentru a-și atinge propriile scopuri sau pentru a obține atenția și validarea dorită;
 • Reacție defensivă la critică: Critica sau feedback-ul negativ poate fi greu de acceptat pentru o astfel de persoană, iar reacțiile lor pot fi defensive sau chiar agresive. Acest lucru poate face dificilă comunicarea deschisă și sinceră în relație;
 • Ciclurile de idealizare și devalorizare: Narcisistul poate avea tendința de a idealiza partenerul în fazele incipiente ale relației, oferindu-i atenție și admirație. Cu toate acestea, această perioadă de idealizare poate fi urmată de o perioadă de devalorizare, în care partenerul este criticat sau subestimat.

Într-o relație de cuplu cu un narcisist, este important ca partenerul să-și recunoască propriile limite și să stabilească bariere clare în ceea ce privește comportamentul acceptabil. De asemenea, este esențial să căutați sprijin și să aveți grijă de propria sănătate emoțională și psihologică. Terapia de cuplu sau terapia individuală pot fi instrumente utile în gestionarea unei relații cu un narcisist și în dezvoltarea unor modalități sănătoase de comunicare și de interacțiune.

De ce ajungem într-o relație cu un narcisist?

Există mai mulți factori care pot contribui la atracția sau intrarea într-o relație cu un narcisist, precum:

 • Atracția inițială: Narcisistul poate fi inițial foarte captivant și carismatic. Aceștia pot avea abilități sociale puternice și pot fi foarte buni în a atrage și a impresiona oamenii din jurul lor;
 • Idealizarea și admirarea: Persoanele care intră într-o relație cu un astfel de om pot fi adesea atrase de imaginea grandioasă pe care acesta o proiectează despre sine. Pot fi impresionate de încrederea și siguranța de sine aparentă a narcisistului;
 • Manipularea și controlul subtil: Acesta poate utiliza tactici subtile de manipulare pentru a atrage și a menține partenerul în relație. Aceste tactici pot include lăudăroșenia excesivă, flatarea și obținerea de validare;
 • Dorința de a salva sau a schimba: Unele persoane pot intra într-o relație cu un astfel de om cu speranța că îl pot schimba sau îl pot salva. Acestea pot fi atrase de ideea că pot fi persoana care îl va face pe narcisist să se schimbe sau să își recunoască propriile probleme;
 • Vulnerabilitatea emoțională: Persoanele care sunt în căutare de validare sau de acceptare emoțională pot fi mai vulnerabile în fața atracției exercitate de un astfel de om. Narcisistul poate exploata această vulnerabilitate pentru a-și satisface propriile nevoi.

Este important să recunoaștem că intrarea într-o relație cu un narcisist poate fi complexă și că nu există o singură explicație pentru atracția sau implicarea într-o astfel de relație. De asemenea, este important să avem în vedere că responsabilitatea pentru acest tip de comportament aparține narcisistului și că nicio persoană nu merită să fie manipulată sau abuzată într-o relație. Este esențial să căutăm sprijin și să căutăm modalități sănătoase de a ne angaja în relații și de a ne proteja sănătatea și bunăstarea emoțională.

Semne că ești într-o relație cu un narcisist

Cum îți dai seama că ești cu o persoana narcisistă

Există mai multe semne care pot indica faptul că ești într-o relație cu un narcisist. Iată câteva dintre acestea:

 • Centrarea asupra lor: Narcisistul poate avea o atitudine care transmite că trebuie să fie centrul atenției, în care totul pare să se învârtă în jurul lor și a nevoilor lor. Conversațiile, activitățile și chiar deciziile pot fi dominate de interesul său pentru sine;
 • Lipsa de empatie: Acesta poate fi insensibil la nevoile și sentimentele tale sau poate arăta puțin interes față de ele. Lipsa de empatie poate fi evidentă în incapacitatea de a înțelege sau de a răspunde la stările tale emoționale;
 • Exploatarea: Narcisistul poate încerca să te folosească sau să te manipuleze în beneficiul său. Acest lucru poate implica exploatarea emoțională, financiară sau socială a relației;
 • Ciclurile de idealizare și devalorizare: Acesta poate avea tendința de a idealiza și apoi subevalua partenerul în mod repetat. La începutul relației, te va pune pe un piedestal și te va lăuda excesiv, iar apoi se va schimba brusc și îți va minimaliza și critica meritele;
 • Reacții defensive la critică: Narcisistul poate reacționa defensiv sau agresiv la orice formă de critică sau feedback negativ. El ar putea interpreta orice sugestie de îmbunătățire sau orice comentariu critic ca o amenințare la adresa imaginii lor de sine;
 • Controlul: Acesta ar putea încerca să controleze sau să domine aspectele vieții tale, inclusiv deciziile, relațiile și activitățile tale. Acest lucru poate include impunerea propriilor lor dorințe și așteptări asupra ta;
 • Eșecul de a-și asuma responsabilitatea: El poate fi reticent sau poate refuza să își asume responsabilitatea pentru greșelile sau eșecurile sale. Acesta ar putea căuta mereu să dea vina pe alții sau pe circumstanțe externe pentru problemele lor;
 • Manipularea emoțională: Narcisistul ar putea folosi tactici subtile sau evidente de manipulare emoțională pentru a-și atinge propriul obiectiv sau pentru a controla comportamentul tău.

Dacă observi mai multe dintre aceste semne în relația ta, ar putea fi un indiciu că te afli într-o relație cu un narcisist. Este important să acorzi atenție acestor semne și să iei în considerare cum afectează relația în ansamblu. Este esențial să-ți protejezi sănătatea și bunăstarea emoțională și să cauți sprijin dacă simți că te afli într-o relație nesănătoasă.

Ce ar trebui să faci dacă ești într-o relație romantică cu o persoană narcisistă?

Dacă te afli într-o relație romantică cu o persoană narcisistă și simți că această relație îți afectează negativ sănătatea și bunăstarea emoțională, este important să iei în considerare următoarele acțiuni:

Recunoaște și acceptă realitatea

Primul pas este să recunoști că te afli într-o relație cu un narcisist și să accepți că acest lucru poate fi dăunător pentru tine. Este important să nu negi sau să minimizezi impactul comportamentului său asupra ta.

Stabilește limite clare

Începe să stabilești limite clare în ceea ce privește comportamentul acceptabil în relație. Comunică-ți nevoile, valorile și limitele în mod ferm și clar. Fii consecvent în aplicarea acestor limite și nu te lăsa manipulat sau convins să renunți la ele.

Fii conștient de manipulare

Fii conștient de tacticile de manipulare pe care acesta le-ar putea folosi pentru a-și atinge propriile sale obiective. Acestea pot include flatarea excesivă, jocurile mentale sau emoționale și controlul subtil.

Caută sprijin

Nu ezita să cauți sprijin din partea prietenilor, familiei sau a unui terapeut. Discută despre experiența ta în relație și acceptă sfaturile și sprijinul din partea persoanelor de încredere. Terapia individuală sau de cuplu poate fi, de asemenea, utilă pentru a explora dinamica relației și pentru a învăța strategii pentru a face față mai eficient situațiilor dificile.

Pune-ți sănătatea emoțională pe primul loc

Prioritizează-ți sănătatea emoțională și bunăstarea ta. Fii dispus să iei decizii care să-ți protejeze sănătatea mentală și emoțională, inclusiv dacă aceste decizii implică punerea capăt relației cu narcisistul.

Fii pregătit pentru reacții adverse

Narcisistul ar putea reacționa negativ la încercările tale de a-ți stabili limite sau de a-ți pune sănătatea emoțională pe primul loc. Fii pregătit pentru reacții defensive sau agresive și fii ferm cu deciziile tale.

Gândește-te la posibilitatea de a pune capăt relației 

Dacă relația cu acesta îți afectează în mod constant sănătatea și fericirea, ia în considerare posibilitatea de a pune capăt relației. Acest lucru poate fi dificil, dar poate fi necesar pentru a-ți proteja sănătatea și bunăstarea pe termen lung.

Și dacă nu poți ieși din relație?

Dacă te afli într-o relație cu o persoană narcisistă și nu poți ieși din această relație imediat, există câteva strategii pe care le poți adopta pentru a-ți proteja sănătatea emoțională și pentru a face față situației:

 • Stabilește limite clare: Fii clar cu privire la limitele tale și asigură-te că le comunici partenerului tău. Spune-i ce comportamente nu tolerezi și ce aștepți de la relație;
 • Menține-ți independența: În măsura în care este posibil, încearcă să-ți păstrezi propria ta independență și identitate. Continuă să îți urmezi interesele, să-ți păstrezi relațiile sociale și să îți menții hobby-urile și activitățile care te fac fericit;
 • Caută sprijin extern: Vorbește cu prietenii de încredere sau cu membrii familiei despre situația ta. Obținerea de sprijin din partea celor dragi și obținerea unor perspective externe poate fi de mare ajutor în gestionarea situației;
 • Terapie individuală: Apelează la ședințe de terapie individuală care să te ajute să gestionezi stresul și să te concentrezi pe propria ta sănătate emoțională. Un terapeut îți poate oferi un spațiu sigur în care să explorezi sentimentele și să înveți diverse strategii pentru a face față relației;
 • Educă-te despre narcisism: Înțelegerea comportamentului narcisist și a modului în care acesta afectează relațiile poate fi un prim pas important în gestionarea situației. Cunoașterea trăsăturilor narcisiste și a modului în care acestea te afectează te poate ajuta să iei decizii mai bune pentru tine;
 • Îngrijire personală: Acordă o atenție deosebită îngrijirii tale personale și bunăstării tale generale. Găsește modalități să te relaxezi, să te eliberezi de stres și să îți menții o stare de spirit pozitivă;
 • Încearcă să comunici în mod eficient: Încercați să aveți conversații deschise și sincere despre problemele din relație, folosind o comunicare eficientă și non-defensivă. Fii pregătit pentru posibilitatea ca partenerul tău să nu fie dispus să asculte sau să fie receptiv la feedback-ul tău.

Este important să-ți amintești că fiecare situație este unică și că nu există o soluție universală pentru toată lumea. Dacă te afli într-o relație cu o persoană narcisistă și simți că nu poți face față singur, nu ezita să ceri ajutor și să cauți resurse suplimentare de sprijin.

Concluzie

Astfel, narcisismul poate fi ca o iluzie fermecătoare la începutul unei relații, atrăgându-te cu strălucirea și încrederea de sine aparentă a partenerului. Totuși, în timp, această iluzie se poate transforma într-un mediu toxic și distructiv, în care nevoile tale emoționale sunt neglijate și manipulate în favoarea narcisistului. Este crucial să recunoști semnele comportamentului de acest fel și să acționezi în consecință pentru a-ți proteja sănătatea mintală și pentru a menține relațiile sănătoase și echilibrate.

Prima etapă este să fii conștient de trăsăturile narcisiste și de modul în care acestea pot afecta relațiile tale. Acest lucru poate include atenția la centrarea excesivă asupra narcisistului, lipsa lor de empatie și nevoia lor constantă de admirație. Este important să nu minimalizezi sau să ignori aceste semne, ci să le recunoști ca avertismente pentru sănătatea ta emoțională.

Următorul pas este să acționezi în consecință pentru a te proteja. Acest lucru poate implica stabilirea de limite clare în relație, comunicarea deschisă și sinceră a nevoilor și așteptărilor tale, și, dacă este necesar, căutarea de sprijin extern. Este crucial să îți amintești că meriți să fii tratat cu respect în relațiile tale și să nu tolerezi abuzul sau manipularea.

Așadar, recunoașterea și gestionarea comportamentului narcisist în relațiile tale pot fi cheia pentru menținerea unei vieți de cuplu sănătoase și echilibrate. Este important să fii proactiv în protejarea bunăstării tale emoționale și să acționezi în mod deliberat pentru a cultiva relații care îți aduc fericire și împlinire autentică.

Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *