fbpx
Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Învață bazele seducției

Descoperă cum să cu cucerești o femeie accesând cursul video de mai jos:

Dragobete – 24 februarie sărbătoarea iubirii la români

CUPRINS

Dragobete este mai mult decât o simplă sărbătoare în calendarul nostru. Ea marchează atât un moment de tranziție între iarnă și primăvară, cât și o manifestare a iubirii în toate formele și aspectele sale. Această sărbătoare încântătoare, sărbătorită pe 24 februarie, este îmbogățită de povești și tradiții care se transmit din generație în generație. Dragobetele nu este doar despre sărbătorirea iubirii romantice, ci și despre celebrarea legăturilor umane în general. Legende vechi și superstiții se împletesc într-un mozaic fascinant al culturii românești, oferind o perspectivă unică asupra iubirii și a relațiilor interpersonale. Este un moment de bucurie, în care natura se trezește la viață, iar inimile oamenilor sunt pline de speranță și fericire.

Află mai multe despre legenda dragobetelui, tradițiile, superstițiile și obiceiurile din această zi chiar din acest articol!

Legenda Dragobetelui

În tradiția populară românească, Dragobetele este considerat un simbol al dragostei și al iubirii, echivalentul zeului iubirii în mitologia greacă, Eros, și al zeului dragostei în mitologia romană, Cupidon. Legenda spune că Dragobetele era fiul babei Dochia și era înfățișat ca un tânăr chipeș, voinic și extrem de iubăreț, influențând pozitiv viața celor pe care îi întâlnea.

Se spune că nimeni nu știa cine este tatăl lui Dragobete și se zvonea că ar fi fost zămislit chiar de Duhul Muntelui, în timpul împreunării cu Dochia, când acesta s-a transformat în ceață. La naștere, Dragobete a fost binecuvântat de patru ursitoare generoase, fiecare aducându-i daruri prețioase. Primăvara i-a oferit iubire, Vara dulceața fructelor și căldura dragostei, Toamna un fluier pentru a înveseli oamenii cu cântecele lui, iar Iarna o îmbrăcăminte albă, imaculată, cu sclipiri de diamante, și un brâu roșu cusut cu perle.

Cu aceste daruri, Dragobete reușea să cucerească inimile fiecărei fete care îi ieșea în cale, devenind astfel un simbol al dragostei și al iubirii. Ulterior, tânărul Dragobete s-a retras în munți, unde a învățat tainele plantelor și ale animalelor, devenind stăpânul păsărilor și al plantelor în credința populară.

Se spune că după ce și-a îndeplinit sorocul, Dragobete a fost transformat de către Baba Dochia într-o plantă numită Năvalnic. Această plantă renaște primăvara în toate poienile și este folosită pentru descântece de dragoste și pentru tratarea rănilor. De aici provine și denumirea populară a sărbătorii Dragobete – “Năvalnicul”.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Dragobete

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Dragobete

Ziua de Dragobete este una plină de tradiții, obiceiuri și superstiții încărcate de înțelesuri și semnificații pentru românii care o sărbătoresc. O vorbă din popor spune că cel care nu marchează acest eveniment va avea un an plin de ghinion, fără dragoste și cu probleme de sănătate. De asemenea, se crede că doi tineri care nu se sărută în această zi se vor despărți în anul respectiv.

Îmbrăcați în straie de sărbătoare, tinerii pleacă în pădure să culeagă primele flori de primăvară, precum ghioceii, viorelele sau brândușele, simboluri ale noului început și ale iubirii. Micile buchete sunt aduse acasă și puse în dreptul icoanelor, urmând să fie păstrate până la Sânziene. Ulterior, acestea sunt aruncate într-o apă curgătoare pentru ca dorințele să fie duse departe și să se împlinească.

Altă superstiție spune că dacă cineva aude o pupăză în ziua de Dragobete, va fi harnic tot anul, iar dacă plouă în această zi, primăvara va fi frumoasă și va veni devreme. Tradiția interzice, de asemenea, cusutul sau lucrul la câmp, însă curățenia în casă este încurajată pentru a aduce spor și prospețime în gospodărie.

Pentru a-și asigura iubirea tot anul, tinerii beau ceai din crenguțe de vișin în ziua de Dragobete și mănâncă turte cu sulfa. În unele zone, se practică chiar și vrăji de dragoste, precum culegerea năvalnicului cu ingrediente magice și recitarea numelui fetei pentru care este cules, sau adunarea ultimelor urme de zăpadă și folosirea apei rezultate în descântece.

Tradiția “zburătoritului” este un alt obicei încă păstrată în sudul țării. În această zi, fetele aleargă spre sat, iar băieții le urmăresc. Dacă se sărută în fața tuturor, acest gest devine o logodnă pentru cel puțin un an.

Așadar, sărbătorirea acestei zile este însoțită de o multitudine de tradiții și obiceiuri menite să aducă dragoste, belșug și noroc în viața celor care le respectă.

Urări și mesaje de Dragobete

Dragobetele este o ocazie specială pentru a împărtăși urări și mesaje pline de iubire. Se spune că anumite cuvinte rostite în această zi pot aprinde flacăra dragostei și o pot menține vie pe parcursul întregului an. Aceste cuvinte trebuie să fie spuse cu sinceritate și pe un ton potrivit.

În mesajele din această zi, superstiția ne spune că trebuie să se regăsesc cuvinte precum aproape, dor, dragoste, dulce, farmec, fior, inimă, iubire, înger, lin, lumină și rugăciune. 

Iată câteva exemple de mesaje potrivite pentru Dragobete:

 • Dragostea noastră este ca un dans al inimilor, în care suntem mereu aproape unul de celălalt, iar dorul de a fi împreună ne dăruiește farmecul fiecărei zile. De Dragobete, îți trimit toată iubirea și toate rugăciunile mele, …… (nume partener);
 • În inima mea, simt un fior de bucurie de fiecare dată când sunt în preajma ta, iar lumina din ochii tăi aduce liniște în sufletul meu. De Dragobete, îți mulțumesc pentru fiecare moment minunat petrecut împreună și îți promit să-ți dăruiesc toată dragostea și căldura inimii mele;
 • Dorul de a fi alături de tine îmi umple inima și sufletul cu emoții. De Dragobete, îți trimit cele mai sincere urări de iubire și fericire, însoțite de rugăciuni pentru ca fiecare zi să fie plină de lumină și farmec în preajma noastră;
 • În fiecare clipă petrecută împreună, simt cum inimile noastre bat în același ritm, iar dragostea noastră creează un farmec unic în univers. De Dragobete, îți promit să fiu mereu aproape de tine, să te iubesc neîncetat și să-ți fiu sprijin și înger protector în toate momentele vieții;
 • În lumina dragostei noastre, sufletele noastre se unesc într-o armonie divină, iar fiecare atingere a inimilor noastre aduce o bucurie dulce și un fior de emoție. De Dragobete, îți transmit cele mai sincere și profunde urări de iubire și rugăciuni pentru ca viețile noastre să fie mereu însorite și pline de farmec.

Cum să îți surprinzi iubita de Dragobete?

Dragobetele este o ocazie minunată de a-ți surprinde partenera cu gesturi romantice și atenții speciale. Mai jos, ți-am pregătit câteva idei pentru a face ziua de Dragobete de neuitat.

Adu-i aminte de prima voastră întâlnire

Poți surprinde și sărbători legătura voastră specială aducând în prim-plan momentele memorabile ale primei întâlniri sau primului sărut. Recreează acele emoții unice și intense, împărtășind amintirile frumoase și reflectând asupra modului în care ați simțit atunci.

Poate fi un moment romantic și intim să rememorezi acele clipe magice, să povestești despre cum te-ai simțit și ce ai gândit atunci. Poți surprinde partenerul/partenera cu detalii inedite despre ceea ce ai observat la el/ea în acea zi, sau cum ți-a bătut inima mai tare în momentul în care te-ai apropiat pentru primul sărut.

Dacă locul primei întâlniri este încă accesibil, poți să o duci acolo și să recreați atmosfera acelei zile. O astfel de experiență poate reînnoi legătura voastră și poate aduce o doză suplimentară de romantism în relația voastră.

Surprinde-ți partenera cu petale de trandafir

Cum să-ți suprinzi iubita

Decorarea spațiului cu petale de trandafir poate adăuga o notă romantică și fermecătoare întâlnirii voastre de Dragobete. Acest gest simplu poate crea o atmosferă de poveste și poate accentua romantismul și pasiunea dintre voi.

Poți începe prin a alege un loc special pentru întâlnirea voastră, cum ar fi livingul sau dormitorul, și să-l decorezi cu petale de trandafir. Poți să le împrăștii pe pat, pe masă sau pe podea într-un model sau un aranjament care să surprindă și să impresioneze.

De asemenea, poți să adaugi lumânări parfumate sau lumini ambientale pentru a completa atmosfera romantică. Mirosul delicat al trandafirilor combinat cu lumina caldă a luminilor va crea o atmosferă intimă și relaxantă, perfectă pentru a vă bucura de timpul petrecut împreună.

Nu uita să-ți exprimi sentimentele și să îți arăți aprecierea față de partenera ta în această zi specială. Poți să-i spui cât de mult o iubești și cât de mult contează ea pentru tine.

Schimbă decorul de Sărbătoarea Iubirii

Iată câteva idei pentru a schimba decorul și a crea o atmosferă specială:

 • Lumânări și lumini ambientale: Creează o atmosferă intimă și relaxantă folosind lumânări parfumate și lumini decorative. Poți alege lumânări cu arome delicate, precum trandafirul sau vanilia, pentru a completa atmosfera romantică. Plasează-le strategic în încăpere pentru a crea un ambient cald și plin de farmec;
 • Textile moi și plăcute la atingere: Adaugă perne pufoase și pături moi pe canapele și fotolii pentru a crea un colț de relaxare confortabil și atrăgător. Alege textile în culori calde, cum ar fi nuanțele de roz, roșu sau auriu, pentru a întregi atmosfera;
 • Muzică romantică: Creează o listă de redare cu melodii romantice pentru a acompania atmosfera intimă din casa voastră. Muzica este o modalitate minunată de a completa experiența și de a intensifica sentimentele de dragoste și tandrețe.

Dragobete adu-i micul dejun la pat

Cadou de Dragobete

Surprinde-ți partenera cu un mic dejun delicios în pat, decorat cu flori și fructe proaspete. Alege elemente de decor delicate, cum ar fi farfuriile cu inimioare sau paharele gravate cu mesaje de dragoste, pentru a adăuga un plus de romantism.

Bomboane de ciocolată ascunse prin casă

O vânătoare de comori cu bomboane de ciocolată poate fi o idee minunată pentru a integra și puțină distracție în ziua de Dragobete.

Iată cum poți să dezvolți această idee:

 • Ascunde bomboanele de ciocolată în locuri speciale: Începe prin a ascunde bomboanele de ciocolată în diferite colțuri ale casei. Poți opta pentru locuri precum sertare, dulapuri sau chiar în grădină (dacă aveți și vremea permite). Fii creativ în alegerea locurilor și asigură-te că sunt destul de ușor de găsit, dar totuși puțin camuflate pentru a păstra elementul de surpriză;
 • Creează indicii și puzzle-uri: Pentru a face vânătoarea de comori mai interesantă, poți crea indicii sau puzzle-uri pe care partenera trebuie să le rezolve pentru a găsi bomboanele ascunse. Indiciile pot fi legate de amintiri speciale sau de locuri importante pentru relația voastră, iar rezolvarea lor poate aduce și mai multă bucurie și amuzament experienței;
 • Începe aventura: Odată ce totul este pregătit, anunță începerea vânătorii de comori și invită-ți partenera să participe. Dă-i prima indicație sau începeți să căutați împreună prin casă. Fiecare descoperire a unei bomboane ascunse poate fi un motiv de bucurie și de împărtășire a amintirilor frumoase;
 • Bucurați-vă împreună de dulceața momentului: Pe măsură ce găsiți bomboanele ascunse, bucurați-vă împreună de gustul lor delicios. Această activitate nu numai că vă va aduce mai aproape unul de celălalt, dar vă va oferi și ocazia să creați amintiri noi și să vă amuzați împreună.

Invitație la cină

Invită-ți partenera la o cină romantică, fie la lumina lumânărilor acasă, fie la restaurantul preferat. Alege un decor plin de farmec, cu lumânări și flori, și bucurați-vă de un meniu delicios, însoțit de muzică romantică. 

Minivacanță în doi

O minivacanță în doi este o oportunitate minunată de a vă conecta și de a crea amintiri de neuitat împreună. Planifică o scurtă evadare într-un loc romantic sau o destinație pe care amândoi o doriți să o descoperiți. Alege un loc care să vă ofere o atmosferă relaxantă și intimă, cum ar fi o cabană în mijlocul naturii, un hotel deosebit sau un oraș pitoresc. 

Explorați împreună atracțiile locale, savurați preparate delicioase și bucurați-vă de timpul petrecut împreună.

Fă-i persoanei iubite o declarație de dragoste

Fă-i persoanei iubite o declarație de dragoste profundă și sinceră. Nu există moment mai potrivit decât Dragobetele pentru a exprima în mod deschis și autentic sentimentele pe care le ai. O declarație de dragoste nu trebuie să fie complicată sau elaborată. Este important doar să fie sinceră și să vină din inima. Spune-i direct cât de mult înseamnă pentru tine, adu-i aminte de momentele speciale pe care le-ați împărtășit sau exprimă-ți recunoștința pentru prezența ei în viața ta.

Scrie-i un bilețel cu un mesaj de dragoste emoționant

 Ce să îi oferi de Dragobete

Scrie-i un bilețel cu un mesaj de dragoste profund și emoționant. Nu trebuie să fie lung sau complicat, ci să vină din inima ta și să fie sincer. În acest bilețel, poți să-ți exprimi sentimentele tale cele mai profunde, să-i spui cât de dragă îți este și cât de mult îți umple viața cu bucurie și fericire. Poți aminti despre momente speciale petrecute împreună, să-i transmiți gândurile și dorințele tale pentru viitor sau să-i reamintești cât de mult înseamnă pentru tine. Un mesaj scris de mână este o dovadă autentică a dragostei și a atenției tale față de persoana iubită și cu siguranță va fi apreciat mai mult decât un cadou scump, dar impersonal.

Cadouri de Dragobete

Iată câteva idei de cadouri de Dragobete:

Cadouri clasice:

 • Un buchet de flori: Florile sunt un cadou clasic de Dragobete, iar trandafirii roșii sunt o alegere populară. (www.florarienonstop.ro – Buchet de flori pentru Dragobete)
 • O cutie de bomboane: Bomboanele sunt un alt cadou clasic de Dragobete. Puteți alege o cutie de bomboane asortate sau bomboane de ciocolată de casă.(www.emag.ro Cutie de bomboane pentru Dragobete)
 • Un card de felicitare: Un card de felicitare este o modalitate personală de a-ți exprima dragostea. Puteți alege un card cu un mesaj pre-scris sau puteți scrie propriul mesaj. (www.postermywall.com Card de felicitare Dragobete)

Cadouri mai personale:

 • O bijuterie: O bijuterie este un cadou semnificativ care va fi prețuit pentru anii următori. Puteți alege un colier, o brățară, o pereche de cercei sau un inel.(sabion.ro – Bijuterii pentru Dragobete)
 • O experiență: O experiență este un cadou unic și memorabil. Puteți oferi bilete la un concert, un spectacol sau un eveniment sportiv. De asemenea, puteți oferi un voucher pentru un masaj, o zi de spa sau o cină romantică.(www.experimenteaza.ro Experiență cadou de Dragobete)
 • Un cadou personalizat: Un cadou personalizat arată că ați depus efort pentru a găsi cadoul perfect. Puteți alege un cadou personalizat cu numele persoanei dragi, inițialele sau fotografia.(www.emag.ro – Cadou personalizat de Dragobete)

Cadouri pentru el:

 • O sticlă de vin sau băuturi spirtoase: O sticlă de vin sau băuturi spirtoase este un cadou bun pentru un bărbat care se bucură de o băutură bună.(www.velve.ro Vin sau băuturi spirtoase pentru Dragobete)
 • Un set de îngrijire: Un set de îngrijire este un cadou practic care îl va ajuta să arate și să se simtă cel mai bine.(www.minuneanaturii.ro Set de îngrijire pentru Dragobete)
 • Un gadget: Un gadget este un cadou grozav pentru un bărbat care îi place tehnologia. Puteți alege un ceas inteligent, un difuzor Bluetooth sau o dronă.(teamdeals.ro Gadget pentru Dragobete)

Cadouri pentru ea:

 • Un set de cosmetice: Un set de cosmetice este un cadou răsfățat pe care orice femeie îl va aprecia. (www.hiris.ro Set de cosmetice pentru Dragobete)
 • O eșarfă sau o pătură: O eșarfă sau o pătură este un cadou cald și confortabil care o va menține caldă în nopțile reci.
 • Un articol vestimentar: Un articol vestimentar este un cadou elegant care o va face să se simtă specială. Puteți alege o rochie, o bluză sau o pereche de pantofi. (tvrmoldova.md Îmbrăcăminte pentru Dragobete)

Cadouri de buget:

 • O cană de cafea sau ceai: O cană de cafea sau ceai este un cadou practic și accesibil. Puteți alege o cană cu un mesaj amuzant sau o cană personalizată cu numele persoanei dragi.(www.emag.ro Cana de cafea sau ceai Dragobete)
 • O carte: O carte este un cadou grozav pentru o persoană care îi place să citească. Puteți alege un roman, o carte de poezie sau o carte de non-ficțiune.(www.mangalia.tv Carte pentru Dragobete)
 • Un film sau o emisiune TV: Un film sau o emisiune TV este un cadou grozav pentru o persoană care îi place să se uite la filme sau emisiuni TV. Puteți alege un film nou sau un DVD al emisiunii TV preferate.

Indiferent de cadoul pe care îl alegeți, asigurați-vă că este ceva pe care persoana iubită îl va aprecia și îl va bucura. Cel mai important lucru este că cadoul vine din inimă.

Concluzie

Așadar, Dragobetele sunt  o sărbătoare minunată care aduce în prim-plan iubirea și romantismul într-un mod autentic românesc. Prin tradițiile, obiceiurile și gesturile speciale, acesta este momentul perfect pentru a celebra dragostea și pentru a întări legăturile dintre tine și partenera ta.

Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *