Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Tulburarea de personalitate borderline

CUPRINS

Personalitatea borderline este o condiție mentală caracterizată printr-un model persistent de instabilitate în relații interpersonale, auto-imagine și afecțiune, împreună cu impulsivitate marcată.

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot avea dificultăți semnificative în menținerea relațiilor interpersonale stabile, în gestionarea emoțiilor și în menținerea unei imagini coerente a sinelui.

Un bărbat care are personalitatea borderline va avea mereu dificultăți în a avea o relație sănătoasă cu o femeie, deoarece își crează imagini excesive ce nu au treabă cu realitatea.

De acea vom discuta despre această turburare pentru a conștientiza mai multe despre tine și relațiile pe care le ai cu o persoană, în special cu o femeie.

Ce este turburarea de personalitate borderline? Ce înseamnă personalitatea borderline?

Ce este turburarea de personalitate borderline?


Tulburarea de personalitate borderline (TPB), cunoscută și sub denumirea de tulburare de personalitate borderline (TPB), este o tulburare de sănătate mentală care afectează modul în care o persoană gândește despre sine, despre alții și despre lumea din jur.

Este inclusă în categoria tulburărilor de personalitate, care sunt caracterizate prin modele persistente de comportament, gândire și funcționare socială care diferențiază semnificativ o persoană de normele culturale.

Suferința pe care o trăiește o persoană cu tulburare de personalitate borderline, deși pare disproporționată cu situația pentru multă lume care nu suferă de această tulburare, este reală, nu joacă teatru.

Intensitatea cu care trăiește emoțiile este extrem de mare și, astfel, reacțiile sale devin dramatice. De altfel, nu trebuie să uitam că grupa din care face parte această tulburare de personalitate se numește “Tulburări de personalitate emoționale și dramatice”, spune Dana Peristeri, psihoterapeut al Clinicii Oana Nicolau.

Deși simptomele acestei afecțiuni mintale au fost descrise în medicina de specialitate în urmă cu mii de ani, doar în ultimele trei decenii a început să se vorbească mai mult despre tulburarea borderline, fiind conceptualizată.

Termenul borderline se referă la faptul că persoanele cu această afecțiune au tendința de a se afla la „granița” dintre nevroză și psihoză, prezentând simptome amestecate ale ambelor categorii de boli.


Pentru rezolvarea tulburării de personalitate borderline îți recomand cursul pe care l-am creat THE SUPERIOR ALPHA MAN INNER WORLD care te va ajuta în acest sens. Tot ceea ce se află în exteriorul tău este de fapt în interiorul tău.

🔊 sau descoperă cum poți ajunge la bărbatul acela care ai fost odinioară pentru a atrage femeile mult mai ușor ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța cum să rezolvi personalitatea borderline.


Cand se dezvolta turburarea de personalitatea borderline? Cauzele personalității borderline

Cand se dezvolta turburarea de personalitatea borderline? Cauzele personalității borderline

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) de obicei începe să se manifeste în adolescență sau la începutul vieții de adult.

Semnele timpurii pot fi observate în perioada adolescenței târzii și pot deveni mai evidente în prima parte a vieții adulte. Este important de menționat că tulburarea de personalitate se dezvoltă în timp și nu apare brusc.

Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea tulburării de personalitate borderline, inclusiv:

 1. Factori genetici: Predispoziția genetică poate juca un rol în apariția TPB. Există cercetări care sugerează că anumite trăsături de personalitate sau vulnerabilități la nivel genetic pot crește riscul de a dezvolta tulburări de personalitate.
 2. Factori de mediu: Experiențele de mediu, în special în copilărie, pot influența dezvoltarea TPB. Traumele timpurii, cum ar fi abuzul sau neglijarea, pot crește riscul apariției tulburărilor de personalitate.
 3. Instabilitate familială: Un mediu familial instabil, caracterizat prin conflicte frecvente, lipsa sprijinului emoțional sau modele incoerente de comportament, poate contribui la dezvoltarea TPB.
 4. Traume timpurii: Evenimente traumatice din copilărie, precum abuzul sexual, fizic sau emoțional, pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării psihologice și pot crește riscul de TPB.
 5. Factori neurobiologici: Anumite diferențe în funcționarea creierului, cum ar fi modificări în regiunile implicate în reglarea emoțiilor, pot fi asociate cu TPB.
 6. Probleme în dezvoltarea abilităților de reglare emoțională: Persoanele cu TPB pot avea dificultăți în a regla și gestiona emoțiile lor într-un mod sănătos, ceea ce poate contribui la comportamentele impulsive și la instabilitatea emoțională.
 7. Factori psihologici: Anumite trăsături de personalitate sau vulnerabilități psihologice pot crește susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea TPB.

Nu toți cei care trec prin traume sau au factori de risc dezvoltă TPB. Mai degrabă, este rezultatul unei combinații complexe de factori genetici, de mediu și psihologici.

Diagnosticul și tratamentul TPB pot începe în mod obișnuit în adolescență sau în prima parte a vieții de adult, iar intervenția timpurie poate ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții individului.

Simptomele turburarii de personalitate borderline – Cum se manifestă tulburarea de personalitate borderline?

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) se manifestă printr-un set de simptome care afectează modul în care o persoană gândește despre sine, despre ceilalți și despre lume. Este important să rețineți că nu toate persoanele cu TPB prezintă aceleași simptome și că severitatea acestora poate varia. Iată câteva dintre simptomele comune ale TPB:

 1. Instabilitate în relații interpersonale: Relațiile interpersonale sunt adesea caracterizate de schimbări bruște între idealizare și devalorizare. Persoanele cu TPB pot avea relații intense, dar instabile, care se pot schimba rapid.
 2. Instabilitate emoțională: Variații intense și necontrolate ale stărilor emoționale sunt prezente. Furia, anxietatea, tristețea și alte emoții intense pot apărea și dispărea rapid.
 3. Impulsivitate: Comportamente impulsive, cum ar fi cheltuielile nerezonabile, abuzul de substanțe, comportamentul sexual riscant sau auto-vătămarea, pot fi observate.
 4. Auto-vătămare: Persoanele cu TPB pot angaja în comportamente auto-vătămătoare, cum ar fi tăierea, arsurile sau auto-mutilarea, într-un efort de a face față emoțiilor intense.
 5. Frica de abandon: Există o frică intensă de abandon, iar această frică poate determina persoana să facă eforturi disperate pentru a evita real sau perceput abandonul.
 6. Imagini distorsionate ale sinelui: Persoanele cu TPB pot avea o imagine de sine instabilă și confuză. Ele pot experimenta episoade de vid interior și pot avea dificultăți în a defini o identitate clară.
 7. Gândire extremă (idealizare/devalorizare): Persoanele cu TPB pot vedea oamenii sau situațiile în termeni de alb și negru, trecând rapid de la idealizare la devalorizare.
 8. Episoade de vid interior: Senzația de gol interior și de neîmplinire poate duce la comportamente impulsive sau la încercarea de a umple acest vid prin relații sau alte activități.
 9. Reacții intense la stres: Persoanele cu TPB pot avea dificultăți în gestionarea stresului și pot reacționa intens la evenimente aparent mici.
 10. O imagine de sine slab dezvoltată sau instabilă și autocritică
 11. Obiective, aspirații și planuri de carieră instabile
 12. Lipsa empatiei, incapacitatea de a recunoaște sentimentele și nevoile celorlalți
 13. Relații intense și instabile, marcate de neîncredere, conflicte și de frica de singurătate, cu fluctuații între o implicare prea accentuată și o retragere totală din relație
 14. Schimbare rapidă a stării de spirit, cu alternări care pot dura câteva ore, câteva zile sau ceva mai mult
 15. Anxietate
 16. Stare depresivă
 17. Sentiment de insecuritate
 18. Dezinhibare, uneori periculoasă
 19. Asumarea unor riscuri prea mari, comportament impulsiv, exagerat
 20. Ostilitate
 21. Tendință de suicid sau de auto-vătămare
 22. Exces de alcool, droguri sau alte substanțe
 23. Incapacitate de control al furiei, aceasta fiind resimțită adesea fără motive reale
 24. Paranoia
 25. Sentiment de singurătate, izolare

Femeia cu tulburarea de personalitate borderline – femeia borderline

Femeia cu tulburarea de personalitate borderline - femeia borderline

Trăsăturile unei femei cu personalitate borderline sunt următoarele:

 1. Resimte o teamă intensă și constantă de abandon
 2. Își imaginează că abandonul ar putea apărea chiar și din motive neînsemnate, ceea ce o face să devină agresivă
 3. Stabilește relații interpersonale foarte intense; fie că se ceartă sau iubește, face totul cu pasiune, la flacără maximă
 4. Experimentează probleme importante de personalitate
 5. În foarte multe cazuri, unul dintre părinții persoanei borderline a fost un narcisic, ceea ce face ca persoana să nu aibă o identitate clară de sine și să pără că jonglează cu multiple personalități distincte, putând trece de la o extremă la alta în câteva secunde, în funcție de ceea ce e favorabil pe moment
 6. Are gânduri suicidare, generate de frica de abandon
 7. Este instabilă emoțional, putând trece de la o stare de fericire la una de supărare în doar câteva secunde
 8. Trăiește stări de furie fără motiv, de durată scurtă și ce se estompează fără urmă

Pentru rezolvarea tulburării de personalitate borderline îți recomand cursul pe care l-am creat THE SUPERIOR ALPHA MAN INNER WORLD care te va ajuta în acest sens. Tot ceea ce se află în exteriorul tău este de fapt în interiorul tău.

🔊 sau descoperă cum poți ajunge la bărbatul acela care ai fost odinioară pentru a atrage femeile mult mai ușor ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța cum să rezolvi personalitatea borderline.


Bărbatul cu tulburarea de personalitate borderline – bărbatul borderline

Trăsăturile bărbatului cu personalitate borderline sunt următoarele:

 1. Construiește multe relații romantice
 2. Se întâlnește simultan cu mai multe femei , dar nu vrea să aibă relații pe termen lung cu niciuna, din cauza fricii de abandon
 3. tinde să fie agresiv în comportament, chiar violent
 4. relațiile lui încep repede și se termină la fel de repede
 5. Trăiește o multitudine de emoții
 6. Rulează multe gânduri și produce multe comportamente și foarte variate cu schimbări bruște și cu exprimarea nereținută a sentimentelor de furie și a altor emoții de agresivitate față de ceilalți
 7. Are dificultăți în menținerea relațiilor cu ceilalți
 8. Nu este capabil să interpreteze limbajul trupului, cuvintele sau emoțiile celorlalți
 9. Un bărbat cu tulburarea de personalitate borderline, de exemplu, s-ar putea supăra că soția sa a vorbit în public cu alt bărbat și ar putea deveni distant din punct de vedere emoțional, nefiind deschis să comunice despre ceea ce l-a supărat
 10. Are gânduri suicidare și încearcă să se sinucidă pentru a-i manipula pe ceilalți
 11. Dă dovadă de un comportament care cerșește atenție, de o atitudine negativă, folosește frecvent cuvinte agresive, de critici și de acuzații
 12. Bărbații borderline tind spre comportamente autoumilitoare și se rănesc singuri pentru a atrage atenția
 13. Pot, de asemenea, avea comportamente riscante: sex neprotejat, mai mulți copii cu femei diferite, generează abuz domestic, aruncă cu amenințări, etc.
 14. Poate dezvolta dependență față de parteneră sau poate crea o forma de codependență
 15. Paradoxal, uneori, partenerul său începe să se bazeze din punct de vedere emoțional pe persoana borderline punând fericirea lui asupra partenerei
 16. Poate avea multiple crize de furie, complet nejustificate
 17. Se închide emoțional dacă femeia nu răspunde așteptărilor lui
 18. Începe să devină distant emoțional și supărăcios când femeia nu îi oferă toată iubirea sau atenția

Ce efecte are tulburarea de personalitate borderline?

Ce efecte are tulburarea de personalitate borderline?

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) poate avea o gamă variată de efecte asupra persoanei, precum și asupra relațiilor și vieții de zi cu zi. Severitatea simptomelor și impactul tulburării pot varia considerabil de la o persoană la alta. Iată câteva dintre efectele comune ale tulburării de personalitate borderline:

 1. Impact asupra relațiilor interpersonale: Persoanele cu TPB pot experimenta dificultăți semnificative în menținerea relațiilor stabile și sănătoase. Oscilațiile între idealizarea și devalorizarea celorlalți pot duce la conflicte frecvente și la retrageri bruște din relații.
 2. Comportamente impulsive: Tendința de a lua decizii impulsivie poate avea consecințe negative asupra vieții individului. Aceasta poate include cheltuieli nerezonabile, abuz de substanțe, comportament sexual riscant sau alte acțiuni impulsivie.
 3. Auto-vătămare: Persoanele cu TPB pot recurge la comportamente auto-vătămătoare, cum ar fi tăierea sau arsurile, ca o modalitate de a face față stresului și emoțiilor intense.
 4. Stigmatizare socială: TPB poate fi însoțită de stigmatizare socială și de neînțelegere. Acest lucru poate afecta negativ stima de sine a individului și capacitatea de a căuta ajutor.
 5. Dificultăți în gestionarea emoțiilor: Variabilitatea intensă a stărilor emoționale poate face dificilă gestionarea emoțiilor. Aceasta poate contribui la episoade de furie, tristețe profundă sau anxietate intensă.
 6. Probleme în carieră și educație: Schimbările frecvente în carieră sau în obiectivele educaționale pot fi o consecință a instabilității personale asociate cu TPB.
 7. Tendințe auto-sabotante: Persoanele cu TPB pot avea tendința de a se auto-sabota în viața lor personală și profesională, afectându-și șansele de succes și fericire.
 8. Stres și epuizare: Gestionarea constantă a simptomelor și a relațiilor instabile poate duce la niveluri ridicate de stres și epuizare emoțională.
 9. Risc crescut de alte tulburări mentale: Persoanele cu TPB pot fi predispuse la dezvoltarea altor tulburări mentale, cum ar fi depresia, anxietatea sau tulburările de alimentație.
 10. Incapacitatea de a atinge diferite obiective, ca urmare a instabilității comportamentului
 11. Performanțe slabe la locul de muncă sau chiar pierderea acestuia
 12. Colaps financiar
 13. Izolare socială
 14. Dificultate în menținerea relațiilor, prin urmare, frecvente separări sau divorțuri
 15. Leziuni rezultate în urma încercărilor de suicid
 16. Depresie desă
 17. Anxietate
 18. Tulburări de alimentație
 19. Tulburare bipolară
 20. Abuz de alcool, droguri și/sau alte substanțe
 21. Implicarea în relații abuzive, toxice
 22. Moarte prin suicid sau în urma unor accidente cauzate de teribilismul comportamental

Tratamentul tulburării de personalitate borderline – Cum tratezi personalitatea borderline?

implică adesea o abordare integrată care combină terapia psihologică și, în anumite cazuri, medicamente. Este important să subliniem că fiecare individ este unic și că un plan de tratament eficient trebuie să fie adaptat nevoilor și circumstanțelor specifice ale persoanei afectate. Iată câteva elemente comune ale tratamentului TPB:

 1. Terapia dialectic-comportamentală (DBT): Este una dintre abordările terapeutice cele mai recomandate pentru TPB. Terapia dialectic-comportamentală se concentrează pe dezvoltarea abilităților de reglare emoțională, gestionare a relațiilor și conștientizare a momentului prezent. Aceasta include sesiuni individuale și de grup.
 2. Terapie individuală: Alte forme de terapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sau terapia psihanalitică, pot fi utilizate pentru a explora aspecte specifice ale gândirii și comportamentului pacientului.
 3. Terapie de grup: Participarea la ședințe de terapie de grup poate oferi sprijin social și oportunitatea de a învăța din experiențele altora care trec prin situații similare.
 4. Medicamentație: Deși medicamentația nu vindecă tulburarea borderline, aceasta poate ameliora simptomele. Medicamentele se adresează depresiei, agresivității și anxietății. Dacă simptomele sunt severe, medicul poate recomanda spitalizarea persoanei pentru o anumită perioadă, mai ales în cazul în care au existat gânduri sau comportamente suicidare. Medicamentația este pentru o perioadă scurtă de timp.

Concluzie

Pentru rezolvarea tulburării de personalitate borderline îți recomand cursul pe care l-am creat THE SUPERIOR ALPHA MAN INNER WORLD care te va ajuta în acest sens. Tot ceea ce se află în exteriorul tău este de fapt în interiorul tău.

🔊 sau descoperă cum poți ajunge la bărbatul acela care ai fost odinioară pentru a atrage femeile mult mai ușor ! Înscrie-te acum la o sesiune 1-on-1 GRATUITĂ pentru a învăța cum să rezolvi personalitatea borderline.

Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *