Relația cu tata…
Dacă și tu ai avut un tată absent care nu și-a asumat responsabilitătile și a fugit ca un laș de ele, atunci aceste articol este pentru tine!
Dacă ai intrat aici înseamnă că ceva din sufletul tău te-a adus aici și își dorește ca tu să vezi asta și pentru asta eu te felicit! Avem nevoie de bărbați care să înceapă să își asume mai multe printre care se află și începerea procesului de vindecare, să lucreze la ei pentru a stabili o armonie cu ei înșiși și după cu cei din jurul lor.
Prima persoană care lasă o aprentă puternică pe sufletul nostru este mama dar și tatăl are un rol foarte important în dezvoltarea copilului și implicit a viitorului adult.
Când ne gândim la tata, ne gândim la Protecție și Siguranță dar dacă el a avut lucruri mai “importante” de făcut decat să fie prezent în viața ta, atunci tu ai crescut fără aceste lucruri iar în interiorul tău s-au produs multe dezechilibre care au dus la diferite comportamente.
Răni emoționale provocate în relația cu tatăl tău
Iată câteva indicii prin care să îți dai seama dacă ai anumite răni emotionale provocate de tatăl tau:
Ai o stimă de sine scazută, o neîncredere în propria putere personală;
Alegi oameni în viața ta cu care ai relații de dependență și care te dezamăgesc, dar la care tu cauți foarte multă validare;
Ai o dorință puternică de a-ți schimba tatăl pentru a fi acel părinte pe care tu nu l-ai avut;
Ai izbucniri frecvente de furie reprimată care pot fi dăunătoare dacă le arunci pe ceilalți;
Îți este greu să iei decizii și te aștepți ca acestea să fie luate de alte persoane în locul tău;
Partenerii de cuplu îți reamintesc de comportamentul tatălui tău și de felul lui de a fi;
Ești atrasă de bărbați mai în vârstă (în cazul femeilor);
Ești atrasă de bărbați indisponibili emoțional, abuzivi, “băieți răi” sau de “bărbați copil” (în cazul femeilor) ;
Te simți nesigur, în relație ești gelos sau posesiv și îți este greu să te vulnerabilizezi;
Ai o neîncredere foarte mare în bărbați și consideri că te vor trăda la un moment dat sau în cazul femeilor nu simt că primesc suficientă iubire de la partenerii lor și niciodată nu astupă acel gol emotional;
Exprimi sexualitatea în mod compulsiv, fie prin vestimentație, fie prin căutarea sexului cu diferiți parteneri sau evitarea sexului complet (în cazul femeilor);
Te simți intimidat de bărbați care exprimă o masculinitate mai dură și mai autoritară;
Perfecționismul în orice arie a vieții sau în fiecare rol al tău;
Probleme cu dependențele pentru a nu mai simți acea durere (alcool, droguri);
Rănile cauzate de tată sunt universale și lasă amprente mari atât în cazul fetelor cât și în cazul băieților.
Dacă te-ai regăsit în cele spuse mai sus hai să mergem mai departe și să vedem care este motivul pentru care ai aceste dezechilibre și comportamente.
Tipuri de tați, comportamente și acțiuni prin care acesta își rănește copilul
Tatăl absent
În această societate contemporană acest comportament poate lua mai multe forme:
Absent emoțional pentru o perioadă de timp mai scurtă, când acesta are un job foarte solicitant sau când acesta pleacă foarte mult în interes de serviciu iar atunci când este acasă nu acordă suficient timp și suficientă atenție copilului.
Absent fizic și emoțional pentru perioade mai lungi de timp, câteva săptămâni sau luni în cazul unui divorț între părinți când acesta nu își viziteaza copilul, nu comunică telefonic sau îi este interzisă apropierea de copil de către mama acestuia.
Absent din cauza consumului excesiv de substanțe, acesta pleaca de acasă perioade lungi de timp fără să mențină contactul cu familia.
Complet absent în urma unui divorț deoarece unul dintre părinți se mută în alt oraș și pierde complet contactul cu copilul.
Complet absent pentru că se află în închisoare sau există și situația tragică în care mama nu știe sau nu își dorește să ia contact cu tatăl acestuia deoarece copilul este rezultat în urma unui viol.
O altă situație tragică este aceea în care tatăl și mama au avut o relație care a rezultat într-o sarcină iar bărbatul, pentru că nu îl putem numi “tată” ca și în cazurile de mai sus, nu își asumă nicio responsabilitate față de copil, nici măcar cu numele pe certificatul de naștere.
Absent din punct de vedere financiar, acesta nu îi îndeplinește copilului nevoile de bază și anume, hrană, adăpost și ulterior este luat de stat.
Absent în urma unui deces. În această situație familia ar fi bine să-i acorde copilului sprijin pentru a-și jeli tatăl și pentru a înțelege ce s-a întâmplat. În această situație trauma este și mai mare dacă decesul s-a produs în urma unui abuz fizic sau în urma unei sinucideri.
Tatăl consumator
Tații care au dependențe de substanțe dar nu renunță la ele pot aduce haos în familie și implicit oferă un model nesănătos pentru copil. Există mai multe tipuri de tați dependenți.
Tații care nu au o dependență de o anumită substanță dar sunt dependenți de soții din punct de vedere financiar, poate din cauza incapacității de a munci, un handicap sau o boală. Ei depend de soțiile lor pentru a supraviețuii iar copilul este nevoit să se maturizeze de la o vârstă fragedă pentru a o ajuta pe mama.
Cei care fac abuz de alcool sau substanțe la evenimente sau sărbători și sunt agresivi fie de față cu cel mic fie direct cu el. Aceștia nu consideră că au o problemă deoarece își pot păstra jobul și întreține familia dar îi arată copilului un comportament nepotrivit pe care și copilul îl poate manifesta ca viitor adult.
Și cei care au făcut abuz de substanțe în trecut dar nu o mai fac recurent este nevoie să arunce o privire în înteriorul sufletului lor să descopere ce anume i-a determinat să aleagă acea cale. Poate că dependența nu mai există dar rana lor din copilărie este tot acolo și în mod inconștient vor arunca asupra copilului sau a familiei durerea din acea rană emotională.
Tații care sunt dependenți de substanțe zilnic vor aduce mari pierderi familiei. Aceștia vor aduce de la sine pierderi financiare, probleme cu autoritățile și poate ajunge și la închisoare situație pe care am descris-o puțin mai sus. Acesta are un comportament oscilant, sare de la o stare la alta foarte rapid și este predispus la multă furie, pe care o va manifesta pe membrii familiei. În afară de această probabilitate, mai există o situație în care acesta va abandona familia deoarece nu mai este capabil de a o întreține.
Tatăl abuziv
Abuzul poate fi manifestat sub trei forme fizic, psihic și emițional. Tații abuzivi își folosesc în mod eronat puterea față de cei mai mici. Este posibil ca și el la rândul lui să fi fost abuzat în copilărie și așa și-a tradus el că se exprimă iubirea sau există acolo un complex de superioritate care se manifestă sub această formă. În acest caz, tatăl profită de vulnerabilitatea copilului și de incapacitatea lui de a se apăra și îl molestează fizic, psihic sau emotional atacându-i copilului încrederea de sine.
Abuzul psihic sau abuzul emoțional poate fi sub forma unor jocuri mentale de putere prin care tatăl să-i inducă copilului gândul că nu va fi niciodată mai bun ca el, motiv pentru care copilul va prinde o ură foarte mare pe părinte și va căuta toata viața modalități prin care să îi demonstreze contrariul, fie se va închide foarte mult în el și va merge prin viață cu frica de a nu fi sufficient de bun orice ar face.
Abuzul verbal de cele mai multe ori se face prin injurii și jigniri la adresa copilului, critică și judecată excesivă, amenințarea celui mic sau discuții pe care copilul nu are maturitatea necesară pentru a le înțelege.
Abuzul fizic adică rănirea fizică a copilului prin bătăi sau cu diverse obiecte. Acest comportament al tatălui poate fi datorat frustrărilor pe care acesta le are și pe care le aruncă asupra copilului.
Abuzul sexual se poate exprima prin dorința părintelui de a dormi în același pat cu minorul de sex opus, prin promiterea cadourilor sau recompenselor în schimbul favorurilor sexuale și cu amenințarea copilului că va suporta consecințe grave dacă acesta spune altora ce i se întâmplă.
Relația pe care ai avut-o în copilărie cu tatăl tău îți influențează toate relațiile pe care le vei construi în viitor cât și felul în care tu te raportezi la viață per total.
Toate aceste forme de abuz, directe sau indirecte lasă o amprentă în viața ta de adult și aduc de la sine simptome posttraumatice cum ar fi anxietatea, tulburari cognitiv-comportamentale, dependențe, stimă de sine scăzută, și furie distructivă.
Concluzie
Vestea bună este că toate aceste comportamente pot fi vindecate alături de un terapeut.
Este în regulă să fii supărat, dar important este să nu duci aceste tipare mai departe și să nu îți rănești și tu la rândul tău copii, cum a facu-o el.
Cu susținere, răbdare și încredere în proces vei putea să te bucuri de o viață liniștita și armonioasă lângă familia ta fericită!