“Fata Morgana” este un termen cu mai multe definiții dat de modul cum au perceput-o oamenii de-a lungul timpului.
Din punct de vedere al fizicii aceasta este o iluzie optică care apare datorită refracției razelor de lumină prin straturi de aer cu temperaturi diferite. Acest miraj apare de cele mai multe ori pe suprafețe plane și mari cum a fi câmpii fierbinți, deșerturi sau mări. Unii lingviști consideră că numele “Morgana” înseamnă “născută din mare”.
Astăzi, această expresie are sensul de apariție înșelătoare, iluzie trecătoare, nălucire, vis înșelător, amăgire.
Uneori aceste expresii le putem folosi și în viața amoroasă când ne gândim la o relație din trecut.
Fata Morgana Legenda
În mitologia celtică ea are o altă însemnătate. Conform legendei Morgana era sora vitregă a regelui Artur care moștenise acele puteri magice de la mama sa. Cele mai cunoscute abilități magice ale ei erau acelea de a vindeca și de a-și schimba forma, de aici și asocierea cu iluzia optică.
În povești mai vechi, Artur și Morgana dau naștere unui copil în urma unui incest, acesta numindu-se Mordred. Regele nu acceptă existența acestui copil și îl reneagă ca mai târziu propriul copil să-i devină dușman tatălui său.
Fara Morgana – fantoma trecutului
Avem de învățat lecții de viață din fiecare poveste pe care o auzim.
Toți am trăit la un momendat în această viață o poveste de dragoste de care ne este greu să ne despărțim și care ne-a urmat mulți ani după ce s-a încheiat.
Această “fata Morgana” poate fi iluzia a ceva ce nu mai există în prezent dar cauți să o aduci și rămâi blocat. Te gândești tot timpul la acea persoană, poate ai vrea să-i scrii, poate ai vrea să o mai auzi, să o strângi în brațe dar nu faci decât să aduci în prezent o “fantomă”. Te concentrezi atât de mult pe ce a fost și ce ar fi putut să fie dacă nu greșeai încât nu îți dai voie să îți înveți lecția pentru a trece la o următoare relație.
Putem face o referire la relația dintre Artur și Morgana ca la ceva interzis. Acea dragoste care vine și te inundă cu emoții intense dar pe care nu o poți manifesta, asta ar fi simbolistica incestului portretizat în această poveste. Unii își vor manifesta această iubire fără a se gândi la consecințe dar mai devreme sau mai târziu, acestea nu vor ezita să apară.
Am auzit cu toții expresia “dragostea e oarbă”, dar cel mai bun sfat pe care aș putea să-l dau ar fi belește bine ochii cănd o simți, să nu te orbească. J
Toți trecem cu vederea acele “red flag” când suntem prinși în vraja iubirii și pe care le observăm mai târziu când iubirea se mai așează și abia atunci o să te jeneze!
Vor începe conflicte, nemulțumiri și neînțeleri pe care dacă nu știi să le gestionezi le vei lua foarte personal și poate, îți vei face o idee greșită despre iubire sau relație. Cei mai mulți vor părăsi relația încă din acest stadiu, cu scuza “nu ne mai înțelegem” dar celălalt partener va rămâne “abandonat” cu o mie de întrebări care nu-i dau pace și la care va căuta să-și răspundă singur, prin urmare, rămâne blocat.
La fel se întâmplă și în cazurile în care unul din potențialii parteneri dă “ghosting”, adică pe românește dispare ca o fantomă dar la un momentdat mai mult ca sigur vei avea de dat niște explicații pentru acest comportament.
Așa cum propriul copil, a venit să ia ce era de drept al lui de la tatăl său care l-a renegat. Simbolistica din spate ar fi că în viață ai două variante: ori îți asumi singur consecințele alegerilor făcute ori nu le accepți dar mai devreme sau mai târziu vor veni peste tine ca un tsunami mult mai devastator decât în prima situație.
Fata Morgana și magia răzbunării
În povestea mitologică copilul vine nu doar să ia ce e al lui de drept ci să-și răzbune mama.
În viața de zi cu zi Karma se întoarce dar nu sub aceeași formă în care ne așteptăm noi. Mulți nu vor realiza că este nevoie să “plătească“ ceva ce au făcut cu mult timp în urmă așa că se vor poziționa în defensivă față de ceea ce li se întâmplă.
După cum spune și un vechi proverb “răzbunarea naște și mai multă răzbunare” și se vor activa mai multe reacții în lanț. Vei încerca să-ți faci dreptate fără să te gândești că dreptate poate face doar Divinitatea așa cum Mordred încearcă să-și facă singur dreptate.
Există multe cazuri în care părinții divorțează iar resentimentele dintre ei afectează copilul. Fiecare va încerca să tragă copilul de partea lui pentru a-i face rău celuilalt părinte fără să conștientizeze că defapt cel care suferă cel mai mult este copilul.
Un aspect simbolic din această legendă reprezintă dualitatea naturii umane sau conflictele interioare ale copilului mai ales în astfel de cazuri între părinți. Regele Artur, reprezentantul binelui cu valori morale precum onoarea, loialitatea și justiția în timp ce Morgana, reprezentanta laturii întunecate umane folosește ispita, magia și lăcomia pentru putere.
Aceasta îl pune la încercare pe Artur prezentându-I ispite și provocări pentru a-I pune la încercarea integritatea morală. Relația lor poate fi văzută ca o poveste a luptei dintre bine și rău, a tentației puterii și a consecințelor alegerilor noastre.
Fata Morgana și puterea feminității
Cineva mi-a dat un sfat la un momentdat “nu sta niciodată în fața femeii furioase sau nedreptățite, este ca și cum te-ai pune în fața trenului și te aștepți să nu te calce” iar de atunci viața mi s-a ușurat foarte mult mai ales în relație.
Morgana este adesea descrisă ca o vrăjitoare puternică și magică reprezentând puterea și misterul feminin. Ea este văzută atât benefică cât și malefică influențand atât destinul regelui cât și al regatului său.
Poate a-ți mai auzit, femeia întotdeauna va lua ceea ce îi oferi,va multiplica și-ți va oferi înapoi. Dacă îi oferi dragoste, o va multiplica și mării și ți-o va da înapoi, la fel se întâmplă și în cazul în care o trădezi.
Va lua acea trădare, o va multiplica și ți-o va oferi înapoi, nasol, stiu…J dar asta ține de tine ca bărbat să știi să fii asumat și să o conții în momente de furie.
Fata Morgana – viață și moarte
Unele versiuni ale legendei o prezintă pe Morgana ca salvatoarea lui Artur după rănirea sa mortală. În acest context ea poate fi văzută ca figură a morții și renașterii simbolizând ciclul vieții și al morții și speranță de viață veșnică.
Femeile sunt creatoare de viață. Toți am venit pe această lume prin intermediul mamei noastre și a fost prima femeie la care tu te-ai raportat ca bărbat. Îți vei căuta partenera după “chipul și asemănarea” mamei tale și te vei comporta cu ea așa cum ai vrea tu acum să te comporți cu mama ta.
Cred că ai auzit și tu zicala “femeia te ridică, femeia te coboară “ prin urmare, spune-mi ce relație ai cu mama ta ca să-ți spun ce relație ai cu femeile. Dacă îți dorești ca femeia s-ți ofere plus valoare cred că mai întâi este nevoie să vedem ce poți tu să-i oferi ca și bărbat.
Fie că avem relații din trecut care au rămas cu noi, fie nu ne asumăm greșelile, fie mai avem anumite lecții de învățat important este cum te “poziționezi“ față de tot ceea ce ți se întâmplă în viață.
Cu cât acceptarea este mai prezentă cu atât mai ușor vei trece prin provocările vieții.
- Cum să ai încredere în tine ca bărbat? – Carte electronicălei49,90
- Cum să abordezi o fată online? – Carte electronicălei39,90
- 5 TIPURI DE ABORDĂRI – Cum să abordezi o fată – Carte Electronicălei19,99
- Cum să ai o relație sănătoasă? – Carte electronică – Limba Românălei29,90
- Top subiecte de discuție cu o fată – Carte Electronicălei19,99
- Cum să Îți Controlezi Gelozia și Posesivitatea: Ghidlei0,00
- Cele 5 RĂNI EMOȚIONALE (PDF) – Carte Electronicălei49,00
- Coaching – Terapie cu Miumin Muammerlei250,00Evaluat la 5.00 din 5 pe baza a 8 evaluări de la clienți
- Transformarea ta într-un bărbat atractiv – Carte electronicălei199,99