Cât de mult ajută o pauză în relație?

Timp estimat de citit: 13 minute

Cât de mult ajută o pauză în relație?
CUPRINS

Ai avut sau ai sentimentul că ai nevoie de o pauză în relație? Dacă da, putem să presupunem că nu știi dacă această pauză în relație te va ajuta sau ce trebuie să faci mai exact. În acest articol, o să-ți spun mai multe aspecte, informații, atât din punct de vedere psihologic, dar și din punct de vedere masculin.

O să aduc în acest articol mai multe informații din partea psihoterapeutei Oana Nicolau, cu care am rezonat și am zis să punctez acele aspecte.

Ce înseamnă pauza în relație?

O pauza în relație, din punct de vedere psihologic, psihoterapeutic este binevenită atâta timp cât există un scop măreț pentru care se ajunge în acest punct. Când spun scop măreț, mă refer la a rezolva provocările cu care vă întâlniți în acea relație.

De multe ori, suntem atât de personali în disputele, conflictele relației, încât nu mai avem ocazia să vedem imaginea de ansamblu. Suntem atât de aproape de tablou, încât nu vedem tot tabloul.

Uite ce spune psihoterapeuta Oana Nicolau:

„Eu o recomand în ședințele de terapie, dar nu tuturor cuplurilor. O găsesc benefică numai în anumite situații.”, spune psihoterapeutul Oana Nicolau, fondatoarea Clinicii de psihoterapie Oana Nicolau, parte din Rețeaua Privată de Sănătate REGINA MARIA.

Care sunt situațiile în care merită pauza în relație?

Care sunt situațiile în care merită pauza în relație?

Câteva situații cu care rezonez și prin care am trecut în trecut, am găsit aici :

● În cazul cuplurilor în care există conflicte majore, care se repetă, conflicte la care ei nu au reușit să găsească soluții, chiar dacă urmează ședințe de terapie. „Uneori, chiar dacă un cuplu începe un proces terapeutic, se întâmplă să nu reușească să înțeleagă aspectele care trebuie îmbunătățite în relație și nu reușesc să lucreze la găsirea unor soluții.

Acest lucru se întâmplă pentru că, de multe ori, există blocaje foarte mari, un trecut dificil sau experiențe dificile în alte relații, care-i împiedică să găsească disponibilitatea emoțională pentru a găsi soluții.”, detaliază psihoterapeutul Oana Nicolau;

● În cazul cuplurilor în care unul dintre parteneri nu știe ce își mai dorește sau dacă își mai dorește ceva de la relație, ori nu mai este sigur de sentimentele pe care le are.

„Poate s-a confruntat cu anumite dificultăți în relație, poate că a fost vorba despre o infidelitate sau poate că unul dintre parteneri a trecut prin situații mai dificile și s-a creat o distanțare emoțională între cei doi. Dacă nu este reparată la timp, această detașare poate să-i facă să-și piardă sentimentele sau să nu mai fie siguri pe ceea ce simt. Cei doi parteneri încep să meargă pe drumuri diferite și să se dezvolte diferit, uitând că aveau un plan și o viziune comune.

De multe ori, ajung să nu se mai regăsească și să nu mai revină pe același drum. Și în aceste cazuri recomand o pauză de la relație.”, spune Oana Nicolau;

● În cazul cuplurilor în care ambii parteneri devin nesiguri de relație. Pentru cei care se întreabă dacă mai are sens să continue relația, dacă se mai iubesc sau dacă mai pot să repare anumite aspecte din relație, pauza poate fi o metodă de clarificare.

Care sunt situațiile când ar fi bine să iei o pauză ca bărbat?

Din punct de vedere masculin, o să-ți expun alte situații pentru care ar fi bine să-ți iei un timp, un spațiu, o pauza în relație pentru a te recâștiga pe tine. Care sunt acele momente?

  1. Atunci când devii posesiv, gelos pe partenera ta;
  2. Atunci când devii agresiv, conflictual sau irascibil din orice;
  3. Atunci când exprimi o disperare după partenera ta;
  4. Atunci când o urmărești pe partenera ta cu cine vorbește, unde merge, cu cine merge etc.;
  5. Atunci când rolurile de bărbat și femeie s-au schimbat în relația voastră;
  6. Atunci când puterea ta a fost preluată de către partenera ta;
  7. Atunci când energia ta feminină te predomină.

Fii atent! Această pauză în relație este ca tu să te recâștigi pe tine și să redevii ceea ce ai fost la începutul relației. De foarte multe ori, pe parcursul relației avem tendința să ne pierdem ca bărbați din diferite motive, iar această pauza în relație îți oferă prilejul său revii pe drumul tău.

Contează ca acest lucru să îl exprimi sincer și asumat față de partenera ta, fără să-i oferi impresia că este doar un motiv și o scuză.

Mai târziu, am să-ți vorbesc despre femei care cer o pauză în relație din diferite motive.

Ce trebuie să stabilești de comun acord pentru pauza în relație?

Ce treubuie să stabilești de comun acord pentru pauza în relație?

Câteva reguli pe care psihoterapeuta le recomandă sunt:

Stabiliți motivele pentru care vă doriți pauza

Indiferent dacă pauza este recomandată de un terapeut sau dacă cei doi parteneri ajung singuri la această propunere, este important să clarifice motivul pentru care au nevoie de această pauză.

„Motivul poate să fie recalibrarea relației – să vedem ce ne dorim, dacă ne mai dorim să mergem în continuare împreună, dacă mai avem sentimente unul față de celălalt, să analizăm dacă putem să mai reparăm ceea ce este de reparat și să găsim soluții pentru revitalizarea relație, pentru a-i da un suflu nou și a redeveni la fel de fericită ca la început sau, poate, mai mult decât la început.”, detaliază psihoterapeutul Oana Nicolau.

Stabiliți durata pauzei

Timpul petrecut separat de partener poate fi prea scurt pentru o clarificare sau, din contră, prea lung pentru a mai aduce beneficii pentru cuplu. Există o durată ideală a pauzei, un interval „sănătos” care aduce cu adevărat beneficii relației, potrivit psihoterapeutului Oana Nicolau.

El este de minimum o săptămână și de maximum două săptămâni. „Că ne dorim o pauză de șapte sau de zece zile, este foarte important ca partenerii să stabilească de la bun început durata exactă a pauzei și să o respecte.”, recomandă Oana Nicolau.

Stabiliți regulile din timpul pauzei

O altă discuție foarte importantă ce trebuie să aibă loc între parteneri este legată de lucrurile pe care le putem face sau nu în perioada separării.

Pauza nu ar trebui privită ca o vacanță pe care o luăm de la relație, spune psihoterapeutul. „Ea nu este un prilej de distracție, de ieșiri cu prietenii sau cu alți potențiali parteneri. Regulile sunt foarte clare: fiecare va locui separat, dacă nu o făceau deja, în niciun caz nu vor rămâne împreună în casă.

Partenerul care pleacă nu ar trebui să locuiască la prieteni sau la părinți în acest interval. Oamenii din jur vor influența, într-un fel sau altul, scopul acestei pauze. Inevitabil, vor povesti împreună și vor face schimb de impresii. Nu trebuie să povestim cu nimeni în această perioadă. Vom fi doar cu noi înșine.”, recomandă psihoterapeutul. Nu este indicat ca partenerii să vorbească, să-și trimită mesaje sau să se întâlnească pe durata separării.

Tentația de a-i scrie măcar un mesaj scurt partenerului în această perioadă de pauză este foarte mare, însă nu este deloc indicat. Dacă rămân în contact, se pierd obiectivul și beneficiile acestei pauze.

O altă regulă pe care ți-o sugerez este:

Asigurati-vă reciproc motivul pentru care faceți asta

De obicei în relație se prea poate să se interpreteze greșit motivul pentru care dorește unul dintre parteneri să facă o pauză în relație, de aceea îți sugerez să-i comunici partenerei că intenția ta nu este de a cunoaște o altă femeie sau dacă ai cunoscut o altă femeie.

Este strict pentru binele tău, de a-ți așeza gândurile, sentimentele, viziunea și emoțiile.

Ce facem în perioada de pauză în relație?

Ce facem în perioada de pauză în relație?

„Cei doi ar trebui să-și acorde timp pentru ei în perioada separării. Frumusețea acestei pauze, dacă poate fi numită astfel, este că, în intervalul pe care îl petrec separat, ambii parteneri încep să reflecteze cu privire la relația de cuplu, să conștientizeze anumite aspecte și să realizeze ce vor să facă mai departe.”, spune Oana Nicolau.

Pauza îi poate crea un sentiment de abandon unuia dintre parteneri sau ambilor. Chiar dacă nu ar trebui să țină legătura, este important să simtă că rămân, totuși, în contact și că fac acest lucru pentru binele lor și al relației.

„Pentru a nu ajunge la sentimentul de abandon, eu le recomand să-și scrie câte o scrisoare în fiecare seară, înainte de culcare.

Scrisul poate părea old school, dar el este terapeutic. Dacă nu vor să scrie de mână, pot să folosească laptopul, dar e important să scrie. Chiar dacă vor fi departe unul de celălalt, faptul că își vor scrie îi va ține în contact și nu vor pierde conexiunea, în ciuda distanței fizice.”, spune psihoterapeutul. Acest exercițiu de scriere ar trebui aplicat în fiecare zi din perioada de separare, dar partenerii vor face schimb de scrisori numai la finalul acesteia, atunci când se reunesc. Este recomandat ca ambii parteneri să facă acest exercițiu, chiar dacă numai unul dintre ei a simțit nevoia și a cerut o pauză de la relație.

Ce ar trebui să-și scrie? Orice gând spontan care apare la final de zi cu privire la relație, orice simte fiecare dintre parteneri că trebuie să scrie în acel moment. „Nu trebuie să scrie despre ceva anume, ci despre ceea ce le vine spontan să scrie. Este o scrisoare adresată celuilalt. Poate că vor să-și reproșeze lucruri, poate că au avut timp să reflecteze la anumite lucruri pe parcursul acelei zile sau și le-au amintit pe cele neplăcute, poate vor să spună lucruri plăcute sau poate vor să spună lucruri pe care nu au reușit să le comunice unul altuia.”, detaliază Oana Nicolau.

Aici sunt total de acord cu ceea ce spune psihoterapeuta Oana Nicolau. Asta vă va ajuta enorm de mult în a vedea și a descărca încărcătura emoțională, tensiunea dintre voi doi în scris.

Alte lucruri pe care le recomand de făcut în această perioadă sunt:

  • Meditațiile pentru mindfulness;
  • Regresii, terapia primei cauze;
  • Constelații familiale;
  • Ieșitul în natură, plimbatul prin natură;
  • Dansatul;
  • Cântatul;
  • Exerciții pentru iubirea de sine.

Pentru toate acestea, te pot conduce eu în cazul în care nu te descurci:

Programează O ședință Gratuită – BarbatulSuperior

Ce discuți atunci când te revezi cu partenerul după pauza în relație?

„Dintre toate lucrurile pe care și le-au scris, ar trebui să le ia pe cele esențiale – lucrurile pe care trebuie să le rezolve pentru a avea relația pe care și-o doresc. În perioada de separare, ei au avut timp să reflecteze și, cu siguranță, mai au lucruri să-și spună. Conversațiile lor ar trebui să fie axate pe nevoile și dorințele personale.”, recomandă psihoterapeutul.

Discuția dintre cei doi parteneri ar putea să decurgă astfel: „În intervalul pe care l-am petrecut departe, mi-am dat seama că nevoile mele personale sunt acestea, nevoile mele în ceea ce te privește pe tine sunt acestea, iar nevoile mele în ceea ce privește relația noastră sunt acestea. Apoi, celălalt partener ar trebui să-și expună nevoile, iar la final, să vadă cum pot să găsească soluții împreună, astfel încât amândoi să se simtă împliniți în relația pe care o au.”

Ca bărbat ar fi important să îți comunici și exprimi nevoile față de partenera ta. Mai exact, ceea ce îți dorești. Nu impunător sau agresiv, ci într-un mod asertiv în care să arăți ceea ce îți dorești.

Un bărbat este cel care ia acțiune și trece la fapte.

Cu ce femei ar fi bine să accepți pauza în relație?

Eu vreau să aduc la cunoștință, în special bărbaților, cu ce femei ar fi bine să accepți pauza în relație și cu ce femei nu ar trebui să accepți asta.

Nu știu dacă știi, dar anumite femei aleg pauza în relație din alte puncte de vede cum ar fi:

  • a întâlnit pe altcineva sau vorbește cu altcineva;
  • nu mai este atrasă de tine;
  • nu te mai respectă;
  • nu își mai dorește relația cu tine;
  • nu este asumată, sinceră și matură.

Atâta timp cât ea are aceste dorințe, comportamente, va căuta să se despartă de tine într-un mod cât mai subtil pentru a nu te răni sau a te face să suferi. Femeia respectivă vrea să evite posibilele acțiuni agresive ale tale.

Ca să-ți dai seama dacă această femeie este de genul acesta, fii atent la următoarele caracteristici:

  • se comportă rece;
  • se comportă distantă;
  • îți oferă nesiguranță;
  • nu comunică emoțiile, ceea ce simte cu tine;
  • nu comunică ce gândește despre tine, relație;
  • Este evazivă în explicații;
  • te evită sau fuge de tine, te respinge.

Aceste tipuri de femei, în majoritatea cazurilor, însă nu este ceva obligatoriu, se încadrează în categoria care vor o pauză în relație, dar cu un motiv ascuns.

Există anumite femei care nu se comportă așa, care îți explică cu claritate de ce își doresc o pauză în relație, oferindu-ți siguranță și încredere.

Concluzie

Îți recomand ca bărbat să alegi înțelept cu ce femei iei o pauză în relație. Să pui în balanță dacă acea femeie merită sau nu. Dacă acea femeie vrea pauză din cauza unor probleme comune.

Multe alte lucruri cu care te pot ajuta eu în cazul în care nu te descurci. Click mai jos:

Programează O ședință Gratuită – BarbatulSuperior

Distribuie postarea:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări sugerate

Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele
Scroll to Top