Hai să discutăm despre un subiect vast „subconștientul”. După multe studii ale minții umane s-a ajuns la concluzia că există o parte din ea care acționează independent față de voința noastră.
Ce este subconștientul? Ce este conștientul?
Sursa: Subconstientul – Creatorul Realității pe care o experimentezi (spandaproject.ro)
Poate te-ai trezit în locuri în care nu ți-ai dat seama când ai ajuns, sau te-ai trezit în mijlocul unei acțiuni fără să-ți dai seama când ai început să o faci sau de ce.
Dacă ți s-a întâmplat asta și ție, probabil ți-ai pus întrebarea “cum?” și “de ce?”. Ei bine, cercetătorii vin cu un răspuns pentru aceste întrebări iar acela se numește “subconștient”.
Nu avem un studiu concret care să ateste cu precizie procentul părții conștiente și procentul părții subconștiente dar toti cercetătorii susțin că partea inconștientă este într-un procent mai mare.
Conștientul este sediul rațiunii, este partea minții care acționează și reacționează la stimuli obiectivi.
Spre exemplu: vrei să cumperi o decorațiune pentru casă iar designerul interior îți recomandă culoarea roșie, mergi pe intuiția lui fără să stai să analizezi.
Subconștientul este sediul emoțíilor, convingerilor și a amintirilor din trecut, este partea minții care acționează și reacționează la stimuli subiectivi, adică la stimuli legați de o emoție.
Spre exemplu: vrei să cumperi o decorațiune pentru casă iar designerul interior îți recomandă culoarea roșie dar ție această culoare îți amintește de un moment neplăcut din trecut, prin urmare vei refuza sugestia designerului. Vei fi condus spre a face o alegere influențat de o emoție.
În perioada intrauterină, la vârsta de 3 săptămâni se dezvoltă tubul neuronal, forma primitivă a sistemului nervos central urmând ca în săptămânile 4-5 să se dezvolte sistemul circulator iar în săptămâna 6 de sarcină sunt prezente primele bătăi ale inimii copilului. De aici înțelegem că primul care începe să se dezvolte este sistemul nervos.
Subconștientul – partea emoțională
Încă din burta mamei percepem emoții și stări ale acesteia. Mulți medici sugerează mămicii să nu se supună unor factori de stres și să se ferească de situații care îi pot crea emoții sau stări precum frică, anxietate și multe alte sentimente de frecvență joasă deoarece copilul le percepe și este influențat de acestea.
S-a demonstrat că atunci când mămica trăiește sentimente de tristețe copilul plânge în burta acesteia.
Este primul contact al bebelușului cu partea emoțională prin intermediul mamei.
Mai târziu, când acesta vine pe lume va experimenta mult mai multe emoții cum ar fi furia, tristețea, bucuria, dezgustul și frica.
Toate aceste emoții el le va atribui diferitelor evenimente care i se întâmplă pe baza cărora își va creea valori și credințe.
Spre exemplu, dacă acesta va pune mâna pe sobă când este fierbinte se va frige prin urmare va asocia acea acțiune cu emoții precum frică, tristețe poate chiar și furie dar în același timp va face o corelație și cu simțiri fizice cum ar fi durere, usturime etc.
Acea trăire cu toate componentele ei, fizice, emoționale și raționale va fi stocată undeva pentru a-ți putea folosi pe viitor în situații asemănătoare.
Așa învățăm toți să ne raportăm la viață prin prisma experiențelor personale și a ceea ce am învățat din ele.
Mai târziu, poate în adolescență vei avea alte tipuri de experiențe la care te vei raporta pentru a-ți crea un set de valori și credințe care te vor ajuta în viața de adult.
Spre exemplu, când treci prin prima ta despărțire este foarte important ce concluzii tragi și cum te raportezi la eveniment pentru următoarele.
Dacă în acest caz o persoană apropiată vine și își spune că nu este bine să te atașezi pentru că suferi pentru a te face să te simți mai bine, creierul tău va asocia acea persoană cu sentimente plăcute și îți vei însuși acea credință ca fiind a ta deoarece consideri că persoana respectivă îți vrea binele iar pe termen lung o vei stoca și o vei pune în practică fără măcar să îți dai seama și intrebarea este: oare își dorește cineva să fie într-o relație cu o persoană indisponibilă emoțional?
Cred că și răspunsul tău la această întrebare a fost tot “Nu”, prin urmare, cred că ar fi de ajutor pentru tine și pentru copilul tău să-ți faci puțină ordine în emoțiile tale.
Subconștientul – convingerile limitative
Convingerile limitative sunt credințe pe careni le-am format într-un moment al vieții sau pe care le-am preluat din mediul exterior în mod inconștient care ne împlietică să obținem ce ne dorim, să fim cum ne dorim și să ne atingem potențialul nostru maxim.
De cele mai multe ori este un gând însoțit de o emoție foarte puternică care spre exemplu poate fi frică.
Credințele limitative pot acționa uneori și ca mecanisme de apărare pentru a ne proteja de durere, fizică sau emoțională. Subconștientul tău își amintește experiențele negative din trecut și încearcă să te protejeze să nu te rănești din nou.
Primele credințe apar și se instaurează în sânul familiei.
Membrii acesteia încearcă să te învețe anumite lucruri pentru a avea o viață mai bună sau pentru a te ridica mai sus decât au reușit ei să ajungă dar nu toate aceste învățături sunt și sănătoase.
Spre exemplu dacă de la bunicii tăi pleacă spre părinții tăi convingerea că banii se câștigă greu și cu sacrificii, ghici ce?
Tu îți vei însuși această credință și o vei valida în permanență, poate prin joburi prin care muncești foarte mult pe bani puțini sau poate prin multe alte conjuncturi. Dacă în familia ta auzi continuu “nu avem bani” ghici ce? Vei ajunge un adult care niciodată nu va avea suficienți bani.
Cum poți identifica aceste convingeri din subconștient?
Fii atent la modul cum reacționezi și la ceea ce gândești când ți se prezintă o “provocare” spre exemplu o promovare la muncă, o oportunitate pentru o nouă relație sau job. Analizează care este primul impuls la auzul provocării și ce gânduri îți vin care te trag înapoi și notează-le.
De asemenea poți face o listă cu lucrurile care par provocatoarepentru tine sau care te sperie și să le analizezi pe fiecareîn parte să vezi de unde vine.
Partea bună este că putem, cu puțina muncă, să eliminăm aceste credințe limitative și să le înlocuim cu ceva pozitiv care ne ajută.
Poți sparge o credință limitativă prin a te pune în acea situație și a-țidemontra că nu este așa cum ai crezut ani la rând.
Dacă aceasta este bine înrădăcinată în subconștientul tău o poți rezolva cu ajutorul unui terapeut.
Subconștientul – arhiva amintirilor trecute
Mie mi s-a întâmplat să îmi povestească cineva de o experiență comună din trecut iar eu să nu-mi aduc aminte de ea, asta pentru că partea conștientă nu poate stoca atât de multe amintiri și în același timp să înmagazineze toate informațiile pe care tu le înveți de-a lungul vieții. Dacă am putea face asta toți am fi totul și în același timp nimic, și pentru a înțelege acest concept te invit să vizionezi filmul “Lucy”.
Lucy – Trailer (Official – HD) (youtube.com)
Conștientul procesează tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul zilei, trimite în subconștient ce îi folosește și scapă de ceea ce nu îi este de folos.
Pe același principiu asemănător acționează și cu amintirile dureroase. În urma unui eveniment traumatic există situații în care creierul trimite într-un colțișor al “uitării” acea amintire pentru a nu retrăi acea durere, poate evenimente din copilărie sau din adolescență.
Uitarea unor amintiri dureroase fără a fi lucrate și procesate în terapie te vor ține în mod inconștient pe loc sau te vor face să îți continui viața într-un mod nesănătos.
Concluzia
Mă bucur că tot mai mulți oameni încep să fie conștienți de faptul că trecutul lor le influențează acțiunile din prezent și felul în care percep viitorul iar cei mai mulți încep și să facă acțiuni în acest sens pentru a-și îmbunătății viața.
Este o alegere continua pe care este nevoie să o faci cu tine pentru a te vindeca și nu este un process ușor sau rapid cum și-ar dorii cei mai mulți dar tot ce pot să vă spun este că merită.
Merită să lucrezi cu tine pentru a avea o viață mai liniștităși pentru a transmite generațiilor viitoare valori și credințe sănătoase cu care aceștia să plece în viață pentru a le fi mult mai ușor decât ne-a fost nouă.
Dacă și tu îți dorești să evoluezi eu sunt aici pentru tine, la un click distanță.
Cu drag,
Muammer!