Cum scapi de virus?

Timp estimat de citit: 5 minute

Nu am chef
CUPRINS

Sunt sigur că de multe ori ai picat pradă capcanei „nu am chef” sau ” eh, lasă ca fac mâine”.

De multe ori amânăm anumite lucruri și ne frustrăm pe faptul că „altul poate și eu nu”.

Ajungem să amânăm așa de multe lucruri încât, la un moment dat, se umple paharul și dăm pe dinafară. Te plângi în continuu de orice, te victimizezi, parcă nimic nu mai are sens pentru tine!

Te scufunzi din ce în ce mai mult în lene și cu greu duci la capăt un lucru.

Înainte de a continua , când te regăsești în situația de mai sus, adresează-ți următoarele întrebări.

Dacă fac X lucru mă va aduce mai aproape de obiectivul meu?

Ce pot câștiga dacă fac X lucru?

Ce se întâmpla dacă nu fac X lucru?

Lista întrebărilor poate continua. Începe cu aceste trei și sunt sigur că odată ce ți le vei adresa, vei simți cum motivația crește

În continuare hai să vorbim despre cum ajungi în punctul acela „la fundul butoiului” pentru a ști cum să eviți asta, pare logic , nu ?

Cum ajungi la fundul butoiului ?

Ei bine, drumul până acolo nu este deloc lung și are nevoie doar de o singură afirmație: „nu am chef/ îmi e lene/ lasă că-l fac mai târziu”

Din experiența personală pot spune că așa s-a întâmplat în cazul meu. După o perioadă constantă de lucrat cu mine, perioadă în care eram plin de energie și aveam un vibe super, am decis că e suficient pentru moment și am zis

„Astăzi nu am chef să fac x y z lucruri, azi e doar pentru mine și atât!”

Bineînțeles că mi-am îndeplinit scopul de a face nimic și am picat în zona de confort. Următoarea zi când mi-am reluat activitatea, lucrurile pe care le făceam zilnic parcă erau din ce în ce mai greu de îndeplinit și ușor ușor simțeam cum dopamina și motivația scădeau. Deja mă obișnuisem cu zona de confort

De fiecare dată când se ivea o oportunitate socială sau o oportunitate de a ieși din zona de confort, în capul meu intervenea o voce ce spunea NU AM CHEF și toată starea mea de spirit se ducea în jos, mă simțeam obosit deși nu făcusem niciun efort.

Aveam zile când eram productiv și îmi atingeam toate obiectivele și zile când abia reușeam să bifez două și mă simțeam mult mai obosit.

De îndată ce am observat asta am început să mă întreb cum am ajuns în situația asta. Mi-am intrat în cap și toată energia mea se ducea pe gânduri inutile și irelevante pentru problema mea. Frustrările se tot adunau și eu doar stăteam nu făceam nimic în privința asta, doar mă plângeam în continuu

Logic că paharul s-a umplut la un moment dat și a dat pe lângă. După ce s-a întâmplat asta am avut o gândire mai limpede și am găsit mecanismul care m-a adus în acea situație.

Care este mecanismul?

Creierul nostru reptilian este genetic programat să-și asigure nevoile fiziologice și anume:

  • un loc unde să doarmă, să se adăpostească ( casa)
  • alimentele și apă
  • un loc unde să-si facă nevoile personale ( baia)
  • nevoia de reproducere, sexul

De fiecare dată când dorim să avem mai mult decât nevoile de bază, adică să ieșim din zona de confort, intervine mecanismul de auto apărarea al creierului. Acel mecanism este reprezentat de acea voce care ne spune NU AM CHEF.

Creierul face acest lucru pentru că, el crede că odată ce părăsim zona ce confort, organismul se expune la pericol și va muri.

Ce este de făcut?

Odată ce ai ajuns la punctul ăsta, felicitări, ai deja o prima victorie. Faptul că ai conștientizat ce se întâmplă cu tine nu este altceva decât victorie. Acum tot ce mai ai de făcut este să faci planul de bătaie și să-l urmezi. Hai să-l facem împreună ( în cazul meu a funcționat)

1.Primul pas pe care ți-l recomand este să dai afară toate frustrările care s-au acumulat.

Cum faci asta?…. Acest lucru îl faci prin:

-meditație

-te îndrepți către o persoană cu care rezonezi și îi povestești toate frustrările. Nu ai nevoie de răspuns din partea lui ci doar să te asculte ( poți să îi spui asta)

-scrii pe o foaie toate frustrările și pe urmă îi dai foc

2. Încerci o rutină nouă. Schimbi obiceiurile neproductive cu unele productive

3. Scrie-ți taskurile pentru următoarea zi cu cel puțin o seară înainte, fii organizat!

4. Nu te da bătut și mereu când apare acea voce în cap ia 2 min pauză din ce faci, gândește-te la lucrurile pozitive despre tine, la cum ai ajuns la nivelul la care, spune mulțumesc , zâmbește ( e moca 🙂 ), trage aer adânc și continuă-ți treaba.

5. Bucură-te de noua rutină și actualizeaz-o săptămânal, setează-ți obiective importante pe care să le atingi.

Acesta a fost articolul de azi ! Succes în călătorie și scapă de NU AM CHEF

Click aici să iei parte la cel mai puternic program de dezvoltare personală și masculină din România.

Mihăiță out!

Distribuie postarea:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări sugerate

Picture of Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele
Scroll to Top