Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Cum ajungem la o relație toxică?

CUPRINS

Un factor ce te influențează să ajungi la o relație toxică

Mi-am propus să-ți arăt ce greșeli poți face în alegerea unui partener și cum poți ajunge într-o relație toxică sau într-o relație pe care nu ți-o dorești.

            În rândurile următoare îți voi explica ce este proiecția familială și cum ea poate fi o capcană în alegerea partenerului de cuplu. Proiecția familială este de fapt proiecția formelor interne în lumea exterioară, forme care sunt rezervate în inconștientul familial din generație în generație, în cadrul aceleași familii. Proiecția familială se manifestă prin căutarea inconștientă a persoanelor relaționate, prin găsitea unor persoane definitorii în dragoste, prietenie, profesie.

Mai exact, proiecția este un transfer involuntar asupra posibililor parteneri în ceea ce privește comportamentul mamei/tatălui nostru, astfel încât ni se pare că aceste caracteristici există cu adevărat în partenerii noștri.

            Punctual, în cuplu proiecțiile familiale reprezintă impactul trecutului pe care l-a avut relația cu părinții asupra noastră, astfel noi proiectăm asupra partenerului părintele de sex opus.

Vă mărturisesc faptul că de multe ori am auzit oamenii zicând că partenerul lor este asemenea mamei/tatălui lor, această asociere vine din dorința noastră inconștientă de a avea un cuplu asemănător familiei noastre de origine.

            Să luăm un exemplu, o femeie care a avut un tată disponibil emoțional, v- a căuta un partener disponibil emoțional (această situație se aplică și în cazul bărbaților).

Atunci când proiectăm caracteristicile care ne plac ale părinților noștri în viitori parteneri este posibil să cădem în capcana de a creea o imagine ideală a partenerului nostru, el/ea fiind de fapt ceea ce noi nu avem nevoie.

De multe ori bărbații caută în partenerele lor caracteristicile mamelor lor, de exemplu, dacă a avut o mamă extrem de grijulie va căuta în partenera lui să aibă aceași grijă pentru el.

            Capcana proiecției familiare ne poate duce în punctul în care să ajunge ancorați într-o relație cu un partener care nu ne poate oferi lucrurile de care noi avem, de fapt, nevoie.

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică?

Am dat exemple mai sus, dar voi mai da aici încă un exemplu:

Un bărbat care nu a avut prezența masculină în viața lui, a tatălui, mereu va cauta inconștient aprobarea bărbaților din jurul lui. Mereu va căuta validarea lor. Va atrage asta zi de zi.

O femeie care nu a avut prezența tatălui ei, la fel, mereu va căuta aprobarea și validarea celorlalți bărbați.

Un bărbat care nu a avut prezența tatălui, mereu va fi un „băiat bun” cu femeile din jurul lui. Mereu le va face pe plac și va avea grijă de imaginea lui pentru a nu fi respins de cei din jur.

Deci este nevoie să-ți dai seama de aceste semne „roșii” și să începi să lucrezi la tine.

Ca anumite semne sunt următoarele:

  • geloasă
  • posesivă
  • inchisă emoțional
  • face drame
  • se plânge / victimizează
  • injură / jignesc
  • bipolare
  • violente

Sunt doar câteva semne pe care să le ai în vedere dacă ești într-o relație toxică.

Cum să ieși din relația toxică?

Atunci când îți alegi un partener ar trebui să identifici care sunt lucrurile care te rănesc ( să te uiți în trecut și să analizez toate relațile pe care le-ai avut, apoi să lași totul în urmă și să începi o nouă etapă din viața ta fără a căuta asemănări cu experiențele anterioare), care îți provoacă discomfort sau care îți arată că nu ești iubit. Este important să conștintizezi ceea ce îți place în prezent, iar placerea pe care ți-o provoacă o persoană poate fi diferită de placerea pe care ai simțit-o în trecut.

Pentru a face o schimbare în viața ta scapă de haina trecutului, scapă de experiența anterioară și dă-ți voie să experimentezi lucruri noi. Nu lăsa relațiile cu membri familiei sau relațiile trecute să-ți întunece judecata și să-ți acapareze viitorul. Dacă te afli deja într-o relație în care partenerul tău este proiecția părintelui de sex opus încearcă să ai o discuție cu el, să descoperi cu adevărat cine este și să te decizi dacă este sau nu ceea ce tu ai nevoie.

Simți că ai căzut în capcana proiecției familiale? Dacă da, atunci încearcă să ieși din acest cerc, să te debarasezi de imaginea ideală a membrilor familiei, să ai încredere în tine și să conștientizezi care sunt de fapt nevoile tale. Nu-ți fie frică de un nou început, orice experiență te ajută să evoluezi și să te cunoști mai bine.

Trebuie să începi să corectezi acele cicluri neînchise, acel automatism pe care îl ai în viața ta. Să începi să devii mult mai conștient de comportamentele tale, să le pui sub semnul întebării: „De ce?”

Începe să faci acest lucru și pe lângă asta, dacă vrei să ai o evoluție mult mai rapidă și productivă, te invit să intri în cursul REZOLVAREA RĂNILOR EMOȚIONALE.

Anca Dumitrașcu – psiholog

Echipa BARBATULSUPERIOR

Miumin Muammer
Miumin Muammer

Un împătimit al dezvoltării personale, care nu renunță până nu găsește o soluție pentru orice provocare pe care o întâlnește. Scriu despre tot ce înseamnă interacțiunea femeie-bărbat.

Toate Articolele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *